Nitra chce Arrivu pokutovať za každý vynechaný spoj sumou 1 000 eur


Foto: Nitra chce Arrivu pokutovať za každý vynechaný spoj sumou 1 000 eur Foto: imhd.sk

Mesto chce do zmluvy s dopravným podnikom Arriva zaviesť dodatok, ktorý by stanovoval pokutu za vynechávanie spojov MHD. K tomuto kroku sa rozhodlo pristúpiť na základe pretrvávajúcich problémov s výpadkami spojov pre nedostatok vodičov. 

Od 6. novembra by MHD v Nitre mala fungovať podľa nového grafikonu a bez obmedzení. Arriva uzatvorila zmluvu s iným dopravcom, ktorý im má počas troch mesiacov požičať desať vodičov, pričom ďalších šesť už prijala na trvalý pracovný pomer. Noví vodiči by mali nastúpiť v priebehu prvého novembrového týždňa. 

Problémom je nedostatok vodičov, ktorý DP rieši už niekoľko mesiacov 

Arriva potrebuje desiatky vodičov aby sa naplnil plný stav. Noví vodiči sa momentálne školia, pričom časť z nich je z Ukrajiny. DP predpokladá, že problém s nedostatkom vodičov sa mu podarí vyriešiť do konca tohto roka, aby sa mohol vrátiť k bežnému cestovnému poriadku.

“Celý manažment sa štyri až päť mesiacov dennodenne primárne venuje tomu, aby sme mali dostatok vodičov na všetkých úrovniach od mestskej a medzimestskej dopravy až po komerčnú. Nedostatok vodičov je celoeurópsky problém,” skonštatoval pre portál ekonomika.sme.sk generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra Juraj Kusy.


Pokuta vo výške 1 000 eur 

Počas pondelkového rokovania mestskí poslanci prijali uznesenie, na základe ktorého sa k zmluve vypracuje dodatok medzi Arrivou a mestom Nitra. Dodatok stanovuje pokutu vo výške    1 000 eur za každý vynechaný spoj od 6. novembra 2017. 

“Momentálne v zmluve medzi mestom a dopravcom nie sú stanovené zmluvné pokuty. Dodatok k zmluve bude obsahovať aj podmienky, kedy si môže mesto pokutu uplatňovať, pretože nie všetky výpadky sú spôsobené tým, že vodič nenastúpil do práce. Dôvody môžu byť rôzne, vrátane poveternostných,” pre portál ekonomika.sme.sk povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Dočasný cestovný poriadok zabezpečuje aby občan, ktorý príde na zastávku vedel kedy mu pôjde najbližší spoj. V súčasnosti dopravca informuje o výpadkoch spojoch len na internete, keďže rozpis na zastávkach je prelepený. Zmeny robí aj počas dňa na čo sa sťažujú obyvatelia, ktorí často stoja na zastávkach zbytočne, alebo dlho čakajú. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ekonomika.sme.sk, nasadoprava.sk