V Nitrianskom samosprávnom kraji účasť na župných voľbách postupne klesá


Foto: V Nitrianskom samosprávnom kraji účasť na župných voľbách postupne klesá Foto: nisys.sk

Spomedzi piatich volieb, v ktorých si občania môžu vyberať svojich zástupcov, patria voľby do orgánov samosprávnych krajov k tým najmenej atraktívnym, čo potvrdzuje pravidelne aj nízka volebná účasť. Z tohto pohľadu sú menej atraktívne už len voľby do Európskeho parlamentu. Naopak, parlamentné, prezidentské aj voľby do samospráv obcí a miest sú na tom účasťou lepšie.

Pred nadchádzajúcimi voľbami do orgánov samosprávnych krajov sme sa preto pozreli na vývoj voličskej účasti. Dovedna sme v Nitrianskom samosprávnom kraji absolvovali župné voľby štyrikrát, a doposiaľ najvyššia volebná účasť bola na hranici 34,49% oprávnených voličov. Účasť vo voľbách postupne klesá, rekordným bol z tohto pohľadu rok 2005, v ktorom prišlo svoj občiansky názor vyjadriť len 10,65% ľudí.

Pritom práve voľby predstavujú pomerne významný indikátor toho, ako sú občania spokojní so stavom Nitrianského samosprávneho kraja. Krajské voľby nepoznajú iného víťaza, keďže v štyroch predchádzajúcich voľbách zvíťazil vždy ten istý kandidát a to Milan Belica. V roku 2009 dokonca zvíťazil už v prvom kole. V troch voľbách zvíťazil v druhom kole, pričom zakaždým mal iného súpera.  

Súčasný župan tak na čele kraja stojí od roku 2001, práve v roku v ktorom bola volebná účasť doposiaľ najvyššia a to takmer 40%. S nasledujúcimi voľbami mala volebná účasť klesajúcu tendenciu. 

V historicky prvých župných voľbách v roku 2001 v Nitrianskom samosprávnom kraji zvíťazil po prvýkrát Milan Belica, keď v druhom kole získal 61,37 %. Volebná účasť opäť prekročila hranicu 30%.

O štyri roky nato získal Belica v druhom kole ešte viac hlasov, keď mu podporu vyjadrilo 74,08% voličov, čo je o 10% viac. Volebná účasť však klesla o výrazných približne 23%. 


Tretie krajské voľby v roku 2009 mali len jedno kolo, keďže už v prvom Milan Belica získal 60,27% hlasov. Volebná účasť pritom opäť klesla - až na úroveň 21,81%.

V posledných župných voľbách v roku 2013 mala volebná účasť v oboch kolách približne rovnakú hodnotu, keď sa pohybovala v rozmedzí 17,90% v prvom kole a 15,52% v druhom kole. V porovnaní s rokom 2009 to bolo opäť nižšie percento. Belica získal 55,61% hlasov. 

Zvíťazí Belica aj po piatykrát?

V nadchádzajúcich voľbách bude preto volebná účasť zohrávať silnú úlohu, keďže pri jednokolovej voľbe víťazí kandidát s najvyšším počtom hlasov. Ani zavedenie jednokolovej voľby by nemalo zabrániť víťazstvu súčasnému županovi Milanovi Belicovi. Očakáva sa, že aj po týchto voľbách sa na stoličku predsedu posadí ten istý kandidát s podporou vládnej koalície. Naznačujú to aj predvolebné prieskumy, ktoré Belicu jasne fovorizujú aj v týchto voľbách. Jeho najvážnejšími súpermi sú Peter Oremus, Ján Greššo a Milan Uhrík. Voľby sa konajú už túto sobotu 4. novembra 2017.

Aj v Nitrianskom kraji boli niektorí kandidáti vyzývaní na vzdanie sa kandidatúry najmä z tábora koalície, keďže aj tu je situácia podobná ako v Banskobystrickom samosprávnom kraji, keď nechcú aby zvíťazil kandidát z prostredia extrémistickej strany v ktorej pôsobí aj Kotleba. Kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Uhrík však podľa opozície nemá rovnaké šance ako Marián Kotleba a preto odmietla stiahnuť svojho najvážnejšieho kandidáta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu