Belica dúfa, že so zastupiteľstvom bude dobre vychádzať


Foto: Belica dúfa, že so zastupiteľstvom bude dobre vychádzať Foto: ilustračné

Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica verí, že v nasledujúcom 5-ročnom funkčnom období bude mať so zastupiteľstvom dobré vzťahy, a nebudú vznikať žiadne konflikty. „Chcem veriť, že aj budúce zastupiteľstvo nadviaže na dobré skúsenosti a výsledky, ktoré kraj má, že sa nebudeme hašteriť, ale budeme robiť pre ľudí v tomto kraji,” povedal po oznámení výsledkov volieb.

Zmenu rozloženia síl v zastupiteľstve NSK si uvedomuje a takto ju okomentoval: „Bodaj by sa stalo, aby som mal troška silnejšiu podporu v parlamente. Lebo podpora v parlamente nie je o mne, nie je o poslancoch, je o kraji, jeho rozvoji. Pokiaľ by sa mali robiť nejaké prieky a ten vývoj by mal byť brzdený, nie je to nič dobré pre ľudí.“ 

Novozvolený župan tvrdí, že zatiaľ nemá prioritu, ktorú by čo najskôr preferoval. „Som zástancom komplexného prístupu. Nedá sa vytrhnúť jedna kompetencia ako priorita a tú nadradiť nad ostatné, aj keď prirodzene každá kompetencia má svoju váhu. U nás je to doprava, poskytnutie kvalitného vzdelania mladým ľuďom, aby sa dokázali zamestnať. Je tu veľký dopyt po pracovnej sile, určite sa vytvorí väčší tlak na mzdy, lepšie mzdy znamenajú väčšiu kúpnu silu a to ďalej štartuje ekonomiku. Takže toto sú také moje vízie na ďalších päť rokov,” povedal Belica.


Na čele župy viac ako dve desaťročia

Milan Belica sa po skončení funkčného obdobia v roku 2022 stane najdlhšie slúžiacim županom v histórii Slovenskej republiky. Môže za to poďakovať aj svojej predvídavosti, vhodnej stratégií a správnemu načasovaniu rozhodnutí. Pri voľbách do VÚC sa totiž vždy dokázal pripojiť k tým politickým stranám, ktoré mali v tom období najvyššiu popularitu, vyhrávali parlamentné voľby, respektíve boli vo vládnej koalícií, a tak mu dokázali zabezpečiť podporu aj vo voľbách. 

Bolo tomu tak hneď v prvých krajských voľbách, keď kandidoval s podporou HZDS. Strana Vladimíra Mečiara na prelome tisícročia vyhrávala voľby pravidelne a bola na vrchole svojej popularity. Aj o štyri roky neskôr v roku 2005 kandidoval s podporou ĽS- HZDS a SNS - to mu opäť pomohlo, strana HZDS vyhrala parlamentné voľby v roku 2002 a od roku 2006 bola vo vládnej trojkoalícii s SNS a Smerom - SD.

Keďže strana HZDS postupne upadala vo voľbách v roku 2009 kandidoval s podporou Smeru - SD, ktorý vládne od roku 2006 nepretržite s výnimkou obdobia 2010-2012. Aj v posledných voľbách za ním stála celá vládna koalícia (Smer - SD, Most-Híd, SNS), čo bolo opäť správne rozhodnutie, a tak sa Belica mohol radovať z piateho víťazstva v župných voľbách. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu