V Leviciach sa plánuje kompletná rekonštrukcia verejného osvetlenia


Foto: V Leviciach sa plánuje kompletná rekonštrukcia verejného osvetlenia Foto: ilustračné

Mesto Levice plánuje kompletnú rekonštrukciu verejného osvetlenia. Predpokladalo sa, že bude financovaná z úspor elektrickej energie, avšak to nebude možné. Vyplýva to z auditu, ktorý si mesto dalo vypracovať. 

Audit tiež ukázal, že rekonštrukcia si bude vyžadovať financie zo zdrojov mesta, prípadne z iných zdrojov, ak sa objaví výzva z Európskej únie. „Audit súčasného stavu verejného osvetlenia, jeho ďalšieho rozvoja a využitia v Leviciach vznikol na základe toho, že mesto nedávno vstúpilo do klubu Smart City. Poukázal tiež na to, že stav verejného osvetlenia je havarijný, no máme osvetlenia, ktoré sú v dobrom stave. Také je na uliciach, ktoré sa nedávno vybudovali. Tento dokument nám tiež ukázal postup údržby a rekonštrukcie verejného osvetlenia v meste,” uviedol primátor Štefan Mišák.

Audit sa realizoval aj z dôvodu, že mesto plánuje vybudovanie veľkej optickej siete

„V rámci nej sme mali požiadavku, aby pribudol aj kanál, prípadne optický kábel pre verejné osvetlenie moderného typu. Znamená to, že ak budeme rekonštruovať či budovať nové verejné osvetlenie, mali by sme sa napojiť na túto optickú sieť. Súčasťou takýchto niektorých stĺpov verejného osvetlenia bude aj obsluha kamerového systému, regulácia samotného verejného osvetlenia či kontaktné body pre občanov,” dodal primátor.


Audit verejného osvetlenia mesta vykonala spoločnosť Lightech, pričom náklady na jeho kompletnú modernizáciu by boli vo výške 2,8 milióna eur. Z auditu sa bude vychádzať aj pri budúcich investíciách.

„Mesto v podstate neinvestovalo do výmeny stĺpov verejného osvetlenia, preto je našou úlohou, v najbližších rokoch rekonštruovať a budovať nové stĺpy. Bude to spojené aj s výmenou svetelných bodov, aj keď sa nám v posledných desiatich rokoch podarilo vymeniť najnákladovejšie časti, čo sa týka samotného svietidla. Postupom času však bude potrebné vymeniť všetky svietidlá za LED prvky,” doplnil Mišák.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: teraz.sk