Nitrianski colníci odhalili pouličný predaj cigariet


Foto: Nitrianski colníci odhalili pouličný predaj cigariet Foto: CÚ Nitra

Nitrianski colníci od augusta tohto roku zaznamenali viaceré prípady nelegálnej držby a predaja cigariet známych značiek. Celkovo zabezpečili 440 spotrebiteľských balení (8 830 ks cigariet), ktoré budú zlikvidované pod dohľadom colníkov. Väčšina cigariet bola zabezpečená pri nelegálnom pouličnom predaji. 

Väčšina prípadov porušenia zákona sa týkala nelegálneho pouličného predaja v obci Komárno, kde bolo 9 takýchto prípadov. Ďalšie porušenia boli zistené v rámci cestnej kontroly motorových vozidiel v obci Iža (okr. Komárno). Dva prípady porušenia zákona zistili pri kontrole v prevádzkach daňových subjektov v Komárne a Šahách. Fyzické osoby a daňové subjekty, ktorým boli cigarety zabezpečené nevedeli preukázať ich pôvod, a spôsob akým ich získali. Navyše cigarety neboli označené kontrolnou známkou v súlade so zákonom o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. V piatich prípadoch boli za porušenie predpisov udelené pokuty vo výške 831 eur. Ostatné prípady sú v priebehu vyšetrovania. 

Colný úrad Nitra upozorňuje, že pred zakúpením takéhoto tovaru je potrebné si dôkladne zvážiť či sa oplatí takýmto predajcom dôverovať. Neodporúča kupovať tovar pochybnej kvality, navyše taký, ktorý nie je zároveň označený kontrolnou známkou a to aj napriek tomu, že pouliční predajcovia ponúkajú na predaj prevažne veľmi známe značky cigariet.V takýchto prípadoch je však vysoko pravdepodobné, že cigarety boli vyrobené bez splnenia požiadaviek na obmedzenie dechtu alebo iných škodlivých zložiek, ktoré môžu spôsobovať vážne poškodenie zdravia spotrebiteľov,“ uviedol hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: CÚ Nitra