Pokuty za emisné a technické kontroly budú nižšie, je však potrebné splniť túto podmienku


Foto: Pokuty za emisné a technické kontroly budú nižšie, je však potrebné splniť túto podmienku Foto: ilustračné

Do platnosti vstupuje nový zákon o prevádzke motorových vozidiel, ktorým sa od 20. 5. upravujú aj pokuty za nepodrobenie vozidla technickej a emisnej kontrole v ustanovených lehotách.  Zmena spočíva v tom, že ak majiteľ vozidla podrobí vozidlo príslušnej kontrole dodatočne do 15 dní a zároveň uhradí pokutu vo výške jednej tretiny (55 eur) pokuta sa bude považovať za uhradenú v plnej výške. 

Ak prevádzkovateľ vozidla takúto podmienku nesplní, pokuta za neplatnú technickú či emisnú kontrolu zostane rovnaká ako v súčasnosti, teda 165 eur. „Našim cieľom nie je pokutovanie vodičov, ale aby na našich cestách jazdili bezpečné vozidlá, ktoré nebudú ohrozovať ostatných účastníkov cestnej premávky. Aj týmito legislatívnymi zmenami chceme motivovať ľudí k tomu, aby dbali na pravidelnú kontrolu svojich vozidiel,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.  

Vodiči budú mať podľa neho možnosti absolvovať tieto kontroly od 20. mája ešte otvorenejšie, keďže sieť staníc technických a emisných kontrol by sa mala zvýšiť. Ministerstvo dopravy čiastočne tento trh liberalizuje. K súčasným 143 staniciam môže po novom pribudnúť približne 40 staníc. Čakacie lehoty na kontroly by tak mali podľa rezortu klesnúť. „Vieme, že viac ako 100 000 áut jazdí na slovenských cestách bez technickej kontroly a jazdí bez emisnej kontroly, čo je pre nás v konečnom dôsledku neprijateľné,“ dodal Érsek. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: mindop.sk