Kvalita absolventov je podľa zamestnávateľov nízka, rektori tvrdia, že chyba je v systéme VŠ


Foto: Kvalita absolventov je podľa zamestnávateľov nízka, rektori tvrdia, že chyba je v systéme VŠ Foto: ilustračné

Na Slovensku je dlhodobo problém s nízkou kvalitou absolventov a nesúlad s trhom práce. Na konferencii k reforme terciárneho vzdelávania to povedal Marián Marek z Republikovej únie zamestnávateľov. Zároveň dodal, že „máme zbytočne dlhé terciárne vzdelávanie, v ktorom vládne odborový nesúlad s tým, čo potrebuje prax.“ Cieľom konferencie bola výmena názorov zamestnávateľov, politikov a akademického sektora na návrhy zmien v systéme vysokoškolského vzdelávania.   

Na Slovensku študuje humanitné vedy viac vysokoškolákov ako je počet voľných pracovných miest. „Slovensko má takmer najviac magistrov na svete. Pre slovenskú ekonomiku to nemá žiadny zmysel,“ uviedol Ján Koucký zo Strediska vzdelávacej politiky Univerzity Karlovej v Prahe a dodal, že kvalitu vysokoškolského systému ovplyvňuje aj odliv mozgov do zahraničia. Tam v súčasnosti študuje približne 15 % slovenských vysokoškolákov, pričom domov sa vráti možno iba polovica.   

Rektor STU v Bratislave Robert Redhammer však tvrdí, že školy ani študenti nie sú zlí, ale školský systém je zle nastavený. „Posledné dva ročníky prvákov mali problém s matematikou, lebo na druhom stupni základnej školy mali len dve hodiny matematiky do týždňa. Bolo to vidieť, nepoznali napríklad ani trojčlenku,“ vysvetlil Redhammer s tým, že chybou je aj to, že stredoškoláci nemusia povinne maturovať z matematiky.  

Problém nevidí ani vo vysokom počte magistrov, keďže takýto počet vysokovzdelaných ľudí vníma pozitívne. Rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo na úroveň kvality vysokých škôl uviedol, že VŠ nemajú informácie o tom, aké odbory sú potrebné pre trh práce. „Keďže tieto informácie nemáme, myslíme si, že všetky naše odbory sú žiadané“.  

Ministerstvo školstva pre zvýšenie kvality pripravuje zákony. Ministerka Martina Lubyová uviedla, že rezort už začal pracovať na zlepšení kvality vysokých škôl. Potvrdili to aj dva zákony, ktoré sú momentálne v druhom čítaní na rokovaní NR SR. Ide o zákon o vysokých školách a o zákon o zabezpečovaní kvality.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: webnoviny.sk