Ak používate prívesný vozík nezabudnite na tieto zmeny, týkajú sa najmä malých vozíkov


Foto: Ak používate prívesný vozík nezabudnite na tieto zmeny, týkajú sa najmä malých vozíkov Foto: ilustračné

Mnohí vodiči, ktorí využívajú prívesný vozík musia splniť určité povinnosti. Medzi ne patrí napríklad poistenie, zakúpenie diaľničných známok či pravidelná technická kontrola. Od 20. mája nastali v týchto oblastiach určité zmeny. Tie sa týkajú najmä malých vozíkov, ktoré sa využívajú najčastejšie.

Na tento typ sa nebude sťahovať technická kontrola. Ak prívesný vozík využívate na diaľnici a celková hmotnosť auta s vozíkom nepresiahne 3,5 tony, tak diaľničnú známku stačí mať na iba na aute. Ak je však hmotnosť viac ako 3,5 tony je potrebné si elektronickú diaľničnú známku zakúpiť aj na vozík, v opačnom prípade hrozí pokuta. Cena je rovnaká ako pri autách, ročná stojí 50 eur, 30 dňová 14 eur a 10 dňová 10 eur.  

Zo zákona je povinné mať vybavené aj poistenie vozíka. „Samozrejme, má samostatný technický preukaz, ako bežné motorové vozidlo, rovnako aj vlastné evidenčné číslo. Prívesný vozík má individuálne povinné zmluvné poistenie, so samostatnou sadzbou, poistnou zmluvou a bielou aj zelenou kartou. Je možné ho poistiť aj havarijne,” uviedla hovorkyňa poisťovne Martina Cvachová. Cena zákonného poistenia je približne 15 eur.

Ak s vozíkom spôsobíte nehodu tak máte dve možnosti z čoho bude škoda uhradená. „Ak je vozík pripojený k autu, škoda hradí z PZP auta. V prípade, že by sa napríklad odpojený vozík pohol z kopca a poškodil by nejaké auto na ceste, škoda sa bude likvidovať z PZP vozíka. Rovnaký postup nastáva aj v prípade, keď je vozík prenajatý, “ dodala Cvachová. 

  • vozík kategórie O1 (celková hmotnosť do 750 kg) - nepodliehajú technickej kontrole
  • vozík kategórie O2 (celková hmotnosť od 750 kg do 3500 kg - podliehajú technickej kontrole v lehotách 4-4-4 (každé 4 roky)
  • vozík kategórie O3 a O4 (celková hmotnosť nad 3500 kg) - podliehajú technickej kontrole v lehotách 1-1-1 (každý rok)


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: noviny.sk