FOTO: Na tretí protivládny protest v Nitre prišla Kolíková a prehovorila aj manželka degradovaného policajta


FOTO: Na tretí protivládny protest v Nitre prišla Kolíková a prehovorila aj manželka degradovaného policajta
Galéria: 28 fotiek
Foto: Nitrak.sk

Napriek mrazivému počasiu a nízkym teplotám sa v 14 slovenských mestách opäť protestovalo. Výnimkou nebola ani Nitra, kde sa vo štvrtok 11. januára 2024 už po tretí raz zišli stovky ľudí. Protestujúci sa o 18:00 stretli na novom mieste - na pešej zóne na Štefánikovej triede. 

Protesty v mestách organizujú niektoré z opozičných strán. Dôvodom je predovšetkým novela Trestného zákona, ktorou chce vláda Roberta Fica narýchlo zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, znížiť tresty za korupciu a presadiť ďalšie radikálne zmeny v súdnictve. 

V Nitre vo štvrtok vystúpilo niekoľko rečníkov. Prvou bola exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), nasledoval Branislav Vančo (PS), Lukáš Čelinák (SaS), Daniel Balko (Demokrati), historik Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský, ktorý podal trestné oznámenie na Ľuboša Blahu (Smer-SD) za vyvesenie obrazu komunistického predstaviteľa Che Guevaru vo svojej kancelárii.

Poslednou rečníkou bola Natália Svítková, manželka policajta, ktorý bol ešte donedávna zástupcom šéfa inšpekcie. Od decembra ho však prevelili, respektíve degradovali, do Bánoviec nad Bebravou.


“Pre týchto policajtov, ale i nás, ich rodiny je nesmierne skľučujúce, že nemôžu verejne povedať pravdu, aby neohrozili svoju prácu a svoje rodiny. Musia len dúfať, že ich práca sa potichučky neskartuje, alebo sa nestratia jej dôležité súčasti tak, ako to bolo v prípade Gorila. Ich hlasom tak musíme byť ich my, ich manželky, ich sestry, ktoré spolu s nimi bojujeme aj za česť našich rodín,” uviedla na proteste a ľudí vyzvala, aby všetkým odvážnym policajtom vyjadrili svoje ďakujem.

Počas prestávok medzi príhovormi dav skandoval aj ďalšie heslá vyzývajúce na zastavenie čistiek v polícii a justícii. Mnohí si priniesli aj transparenty s nápismi „Nebudeme ticho“, „Nikam neodchádzame“ alebo „Fico go home“ s obrázkom ruskej vlajky. Na konci ešte všetci spoločne zaspievali slovenskú hymnu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu