VIDEO: Ľadové medvede, tulene aj vydry. Na celoslovenskom zraze v Nitre sa stretlo vyše 200 otužilcov


Foto: VIDEO: Ľadové medvede, tulene aj vydry. Na celoslovenskom zraze v Nitre sa stretlo vyše 200 otužilcov
Galéria: 20 fotiek
Foto: Nitrak.sk

Ľadové medvede z celého Slovenska sa v nedeľu 14. januára 2024 stretli v Novom parku v Nitre, aby sa spoločne schladili vo Veľkej Hangócke. Už 12. ročník celoslovenského zrazu otužilcov zorganizovali Ľadové medvede spod Zobora.

Vyše dvesto otužilcov na jednom mieste

Prísť mohli všetci, ktorí milujú otužovanie a chlad, ale aj ďalší odvážlivci a začiatočníci. Podľa predbežných údajov sa v Nitre tento rok stretlo vyše 200 otužilcov a desiatky ľudí, ktorí ich podporovali z brehu.

Okrem domácich „ľadových medveďov“ prišli aj Malokarpatské ľadové tulene, Senecké ľadové medvede, Vranovské vydry, Jašterice zo Štiavnice a mnoho ďalších klubov zo všetkých kútov Slovenska. 

O dobrú náladu sa opäť postarala hudobná skupina Dora a moderátorka Dominika Titková. Ešte predtým, ako otužilci vošli do vody, predniesol príhovor primátor mesta Marek Hattas, ktorý sa k nim osobne pridal aj tento rok.


Pomoc pre Sabinku má zmysel 

Keďže celá akcia mala i dobročinný charakter, na pódium vyšla malá bojovníčka Sabinka Fajnorová s maminou Zuzanou, aby sa účastníkom zrazu poďakovali za ich každoročnú pomoc. Vyzbierané peniaze im totižto pomáhajú s financovaním veľmi nákladnej liečby a rehabilitácií, vďaka ktorým sa jej darí napredovať v boji proti 3-komorovému hydrocefalu.


 „Navštívili sme aj delfinoterapiu, po ktorej začala Sabinka mentálne napredovať. Tešíme sa z toho, že mohla začať chodiť na nové mentálne cvičenie, pri ktorom počúva vážnu hudbu a to jej prepája hemisféry,“ objasnila jej mamina.

Najväčším úspechom je však to, že Sabinka začala minulý rok chodiť. „Odzadu ju zoberiem pod pazuchy a pekne prejde celý byt, aj po záhrade,“ oznámila Zuzana potešujúcu správu.

Príjemná či studená?

Otužilci strávili v ľadovej vode niekoľko desiatok minút. Po tom, čo vyšli z vody sa snažili zahriať, k čomu im pomohla aj rytmická a chytľavá hudba. Poriadne sa vyskákali, poobliekali a už utekali do PKO, kde sa mohli zohriať, občerstviť a počkať na vyhodnotenie súťaží.

Všetci sa tiež zhodli, že atmosféra bola výborná. Rovnaký názor mali i na teplotu vody. „Chodíme sem každý rok, voda je výborná, ale to je tu každý rok. My sa sem radi vraciame,“ povedal jeden z účastníkov, ktorý do Nitry prišiel až Vranova nad Topľou. Za pravdu mu dali aj otužilci z Trnavy: „Príjemná vody, ideálna k času. Aj atmosféra je tu super“.

Medzi odvážlivcami, ktorí vyskúšali otužovanie po prvý raz, boli aj deti. Dve sedemročné dievčatká z Levíc, ktorých mamina patrí k Tekovským medveďom, však mali iný názor a na rozdiel od dospelých povedali pravdu. Na otázku, aká bola voda, s detskou úprimnosťou odpovedali: „Studená“.

Pozrite si aj fotografie z Celoslovenského zrazu otužilcov 2024:





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu