Zvládlo mesto systém zálohovaných pohárov na vianočných trhoch? Vedenie Nitry reaguje na kritiku


Foto: Zvládlo mesto systém zálohovaných pohárov na vianočných trhoch? Vedenie Nitry reaguje na kritiku Foto: nitra.sk

Jednou z hlavných noviniek v rámci programu adventného obdobia 2023 v Nitre bolo zavedenie systému zálohovaných pohárov. Ekologická alternatíva jednorazových plastov sa v posledných rokoch stala populárnou na podujatiach po celom svete. Množstvo návštevníkov si nový systém pochvaľovalo, došlo však aj na kritiku. O reakciu sme preto požiadali aj vedenie mesta. 

Návštevníci trhov dostali nápoj v opakovane použiteľnom pohári s vianočným motívom, za ktorý museli zaplatiť zálohu v sume 2 eur. Tú dostali po odovzdaní pohára naspäť, prípadne si ho mohli nechať na pamiatku, pričom nevrátená záloha bola venovaná charite. Podľa oficiálnych informácií bolo pre trhy zabezpečených celkovo 20-tisíc pohárikov, z ktorých sa nevrátilo až 9-tisíc, čiže takmer polovica.

Kým mesto teší záujem verejnosti o ponechanie si pohára ako pamätného predmetu, niektorí návštevníci sa sťažovali na nejasnosti pri ich vracaní. So svojou skúsenosťou sa podelil čitateľ Jozef, ktorý si po prvej návšteve Vianočného mestečka nechal dva poháre s tým, že ich bude používať opakovane, pričom mal v pláne ich vrátiť na záver. To sa mu však nepodarilo. 


Jozef chcel poháre odovzdať počas jeho poslednej návštevy trhov na Štedrý večer. Obsluha stánku, kde sa o to pokúsil, mu odmietla vrátiť zálohu s tým, že oni tieto poháre nepoužívajú. „Nejde o tie 4 eurá, ale o princíp,“ poznamenal Jozef, ktorý okrem toho kritizoval úroveň nitrianskych trhov v porovnaní s inými mestami. Problém so zálohou bola pre neho iba posledná kvapka. 

O reakciu na kritiku sme požiadali hovorcu Nitry Tomáša Holúbeka. Ten zdôraznil, že šlo o pilotný projekt, a mohlo dôjsť k chybám, ako vždy, keď sa zavádzajú novinky. „Z nášho pohľadu bolo nasadenie zálohovateľných pohárikov veľmi úspešné, pretože sa tým celé Vianočné mestečko stalo ekologickejšie a čistejšie, nevytváral sa zbytočne odpad a nevznikali odpadky, ktoré následne vypadávali z preplnených odpadových nádob,“ myslí si Holúbek. 

Chaos pri vracaní pohárov objasnil tým, že kvôli množstvu nevrátených pohárov ich museli organizátori doplniť dvoma inými typmi s odlišnými maľbami. „Boli z rovnakého materiálu a používali rovnaké mierky ako “naše”, mestské poháriky,“ priblížil. To, ako je možné, že náš čitateľ bol s jedným z motívov odmietnutý, hovorca nevysvetlil. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu