Epidemiologická situácia v Nitrianskom kraji: Zatvorených je vyše 50 škôl a škôlok, na SARI zomrel jeden pacient


Foto: Epidemiologická situácia v Nitrianskom kraji: Zatvorených je vyše 50 škôl a škôlok, na SARI zomrel jeden pacient Foto: ilustračné, pixabay.com

Regionálny úrad verejného zdravotníctva informoval o zhoršení epidemiologickej situácie v Nitrianskom kraji počas piateho kalendárneho týždňa roku 2024. Od 29. januára do 4. februára zaznamenali nárast výskytu akútnych respiračných ochorení o 23%. Spolu bolo zaznamenaných 7765 jednotlivých prípadov. 

Z tohto celkového počtu malo chrípku alebo podobné ochorenia 2509 osôb. Oproti minulému týždňu ide o nárast o 147%. Nejaké akútne respiračné ochorenie hlásilo 45% praktických lekárov pre deti a dorast a 38% lekárov pre dospelých.

Situácia je najhoršia u 0- až 5-ročných detí. Z toho dôvodu bol v 33 materských školách v kraji prerušený výchovno-vzdelávací proces. Chrípkové prázdniny má momentálne aj 23 základných škôl, jedna stredná škola a jedny jasle

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre zároveň potvrdil, že jeden pacient v kraji neprežil ťažké akútne zápalové ochorenie dýchacích ciest SARI. Ide o nebezpečnú diagnózu, ktorú charakterizuje komplikovaný priebeh. V kraji zaznamenali aj dve ďalšie ochorenia na tento syndróm. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu