ANKETA: Vláda si zvýšila mesačný príjem o tisíce eur. Súhlasíte s tým?


Foto: ANKETA: Vláda si zvýšila mesačný príjem o tisíce eur. Súhlasíte s tým? Foto: Facebook/Robert Fico

Premiér, ministri a podpredsedovia vlády dostanú mesačné prilepšenie v tisícoch eur. Vláda obišla zmrazenie platov zvýšením paušálnych náhrad. Pre vysoký dlh krajiny sa im platy nezvyšovali už niekoľko rokov. 

Zárobok vládnych politikov určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Odvíja sa od platu poslanca parlamentu, ktorý v roku 2023 predstavoval 3 912 eur. K platu sa pripisuje paušálna náhrada ako 1,8-násobok priemernej mzdy, teda 2 348 eur (pre bratislavských poslancov) a 2,1-násobok priemernej mzdy, teda 2 739 eur (pre mimobratislavských poslancov). Celkový plat mimobratislavského poslanca sa aktuálne môže vyšplhať na sumu 6 651 eur mesačne. Paušálna náhrada je súčasťou platu poslanca, ktorá má uhradiť výdavky spojené s funkciou. Ide teda o príspevok na cestovanie či ubytovanie.

Jedenásťtisíc eur pre Roberta Fica

Plat člena vlády predstavuje 1,5-násobok platu poslanca. Dlhová brzda však mzdy zmrazila v momente, keď štátny dlh presiahol hranicu 50 % HDP. Od roku 2021 sa platy poslancov nezmenili.  Premiér pôvodne zarábal 6 527 eur mesačne. Po novom dostane 11 204 eur. Vláda totiž pre premiéra zvýšila paušálne náhrady na 4,5-násobok priemernej mzdy. Ministri môžu po novom zarobiť 8 632 eur, po starom mali nárok na 4 590 eur.

Robert Fico označil pôvodný stav platov za neprijateľný. Bežný poslanec mal podľa neho vyššie odmeňovanie ako predseda vlády. „Som pripravený riešiť aj neprijateľný stav, kedy na jednej strane ja osobne žiadam od členov vlády vysoké výkony, prijímanie vážnych rozhodnutí s osobnou zodpovednosťou, časté návštevy regiónov, kde si hradia všetky svoje výdavky, a na druhej strane mám rešpektovať skutočnosť, že radový poslanec národnej rady bez právnej a ekonomickej zodpovednosti má podstatne vyššie odmeňovanie ako člen vlády,“ povedal vo videu na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu