Slovenka roka: Nominovaná je absolventka SPU, šéfka jadrovej elektrárne z Levíc aj spisovateľka z obce pri Nitre


Foto: Slovenka roka: Nominovaná je absolventka SPU, šéfka jadrovej elektrárne z Levíc aj spisovateľka z obce pri Nitre Foto: Andrea Coddington, Alena Vanková, Mária Kadlečíková(slovenkaroka.sk)

Slovenka roka je anketa, ktorú prináša každoročne časopis Slovenka, a jej cieľom je zviditeľniť ženy podieľajúce sa na raste našej krajiny. V aktuálnom ročníku bolo nominovaných 27 dám, tri z nich sú úzko späté práve s Nitrianskym krajom. 

Prvou z nich je Mária Kadlečíková, docentka zo Slovenskej poľnohospodárskej fakulty v Nitre. Nomináciu si vyslúžila za svoje charitatívne aktivity. Uznávaná odborníčka je totiž popri akademickej práci prezidentka občianskeho združenia Homo Nitriensis. To sa vo svojej činnosti venuje prostrediu detských domovov, domovov sociálnych služieb a ďalším zraniteľným členom spoločnosti. 

Nomináciu získala aj Alena Vanková z Levíc, ktorá vstúpila do histórie Slovenska ako prvá žena v čele jadrovej elektrárne. V súčasnosti tu pôsobí ako manažérka riadenia prevádzky prvého a druhého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Predtým mala v elektrárni na starosti bezpečnosť. Je členkou združenia Ženy v jadre. 


Medzi nominovanými dámami je aj Andrea Coddington, rodáčka z obce Radošina v nitrianskom okrese. Pôsobila ako novinárka, po páde dvojičiek v New Yorku sa odsťahovala do USA. Je autorkou románov Mal to byť pekný život, Židovka, Cudzia krv, Milovanie či Jozef Bednárik. Mnohé z nich sa stali bestsellermi. 

Svojej favoritke môžete prejaviť priazeň hlasovaním do 20. júna 2024 na www.slovenkaroka.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu