Preslávila ju televízia spolu s Heribanom, teraz má problémy. Sieť čerpacích staníc má miliónové dlhy


Foto: Preslávila ju televízia spolu s Heribanom, teraz má problémy. Sieť čerpacích staníc má miliónové dlhy Foto: Facebook/Seriál Pumpa

Sieť čerpacích staníc Gas má na Slovensku 31 prevádzok. Ako informovalo SME, jej tržby v uplynulých rokoch pravidelne presahovali 80 miliónov eur. Aktuálne však jej prevádzkovateľ dlží na daniach viac než osem miliónov eur.

Prvú čerpaciu stanicu otvorili v roku 2005 v Podunajských Biskupiciach, o dva roky neskôr postavili v Dunajskej Strede prvú čerpačku s logom Gas. Zakladateľmi spoločnosti boli Michal a Richard Kováčovci. O rok neskôr ich vystriedala akciová spoločnosť Vassal Base, v ktorej predstavenstve Kováčovci pôsobili do roku 2018.

Gas medzičasom expandovala a nové čerpacie stanice pribudli v Žabokrekoch pri Nitrou alebo na Starej Vajnorskej v Bratislave. Prevádzku v Matúškove neďaleko Galanty zaradil americký magazín Fast Company medzi deväť najkrajších čerpacích staníc na svete.


Podozrivé vklady a prevody

V roku 2022 nastala ďalšia zmena majiteľa. Už ním nebola firma Gas s daňovým nedoplatkom 234-tisíc eur, ale akciová spoločnosť Gas product & services. Ako uviedlo SME, tá vznikla v máji 2012 a v jej predstavenstve opäť sedeli Kováčovci. Tentokrát však Jozef, Richard a Alžbeta.

Portál Aktuality.sk v roku 2020 upozornil na to, že Gas product & services sa opakovane objavuje v hláseniach banky pre finančnú spravodajskú jednotku preverujúcu pranie špinavých peňazí. Boli hlásené neobvyklé obchodné operácie, napríklad vklady v hotovosti či podozrivé prevody na účty pochybných firiem.


Portál Aktuality si Kováča všimol vďaka satirickému seriálu Pumpa. Práve ten sa natáčal na jeho čerpacej stanici. Išlo o prevádzku siete Pumpa, ktorú Gas Product & Services paralelne budovala a prevádzkovala. V roku 2022 prešli Gas aj Pumpa pod eseročku Pumpa SK. Postupne začali narastať dlhy, ktoré v súčasnosti predstavujú 8,04 milióna eur.

Firmu od novembra 2022 vlastnila spoločnosť Waste Sep Consult. V tom istom čase sa Gas Product & Services premenoval na Batcha company. Taktiež si zmenil právnu formu na verejnú obchodnú spoločnosť. Ako píše SME, k Waste Sep Consultu pribudol ďalší spoločník, firma Agnely, za ktorou stojí spoločnosť Barada LLC so sídlom v Miami v USA.


Nie je to prvýkrát

Viacero firiem, ktoré spája Richard Kováč, skončili v dlhoch. Portál Aktuality v roku 2022 zistil, že firmy, v ktorých sa vyskytoval, zanechali státisícové dlhy. Boli to napríklad odpadová spoločnosť Vassal Eko, prevádzkovateľ reštaurácie Fou Zoo či posilňovňa Body Energy Group.

Kováč sa bránil, že tieto firmy zaplatili za DPH, mali však prevádzkové problémy: „Mal som možnosť poslať firmu do konkurzu alebo predať. Urobil som to druhé, ale nabudúce to pošlem do konkurzu, aby to bolo transparentnejšie,“ povedal pre Aktuality.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu