Stromy na Chrenovej museli vyrúbať, sú to invazívne druhy. Vedenie Nitry reaguje na kritiku


Foto: Stromy na Chrenovej museli vyrúbať, sú to invazívne druhy. Vedenie Nitry reaguje na kritiku Foto: Facebook/Chrenová-Nitra

V skupine na sociálnej sieti zameranej na problémy obyvateľov nitrianskej mestskej časti Chrenová sa v stredu 14. februára 2024 strhla emotívna diskusia. Jej dôvodom bol výrub množstva stromov a drevín v jednej lokalite na tomto sídlisku. 

Revitalizácia a opílenie konárov nad parkoviskom? Zrezali zdravé stromy,“ rozhorčila sa jedna obyvateľka. Aj mnohí komentujúci boli zo spílenia stromov zmätení a kritizovali ho ako zbytočné. Vedenie mesta sa preto rozhodlo uviesť kontroverziu na správnu mieru.

V príspevku na sociálnej sieti vysvetlili, že z uvedených lokalít boli odstránené jedince druhov javorovec jaseňolistý a pajaseň žliazkatý. Ide o invazívne rastliny, a ich výrub je nariadený zákonom. „Inšpekcia životného prostredia dokonca udeľuje pokuty mestám, keď nerobia opatrenia na odstraňovanie a zamedzenie šírenia nepôvodných druhov,“ vysvetlilo vedenie mesta. 

Aj keď vyrúbané dreviny na Chrenovej pôsobia na lajckú verejnosť ako normálna zeleň, ktorá navyše plní svoj účel, do nášho prostredia nie sú vôbec vhodné. Šíria sa totiž nekontrolovateľnou rýchlosťou a vytláčajú tak naše pôvodné druhy. Deklarovaným cieľom mesta je práve výsadba dlhovekých drevín, ktoré majú v našich podmienkach miesto. Práve výrub týchto náletových stromov umožňuje vytvoriť pre ne priestor. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu