FOTO: Kaštieľ v Brhlovciach z roku 1756 vyzerá po rekonštrukcii oveľa lepšie, hľadá si nového majiteľa


FOTO: Kaštieľ v Brhlovciach z roku 1756 vyzerá po rekonštrukcii oveľa lepšie, hľadá si nového majiteľa Foto: brhlovce.sk

Obec Brhlovce je známa najmä svojimi unikátnymi skalnými obydliami. Jednou z neprehliadnuteľných dominánt je však aj kaštieľ Kormendyovcov, ktorý sa týči na kopci nad dedinou.

Neskorobaroková stavba z roku 1756 dlhé roky chátrala. Nedávno ale prešla rozsiahlou rekonštrukciou a hľadá si nového majiteľa. Ponuku zverejnil portál zameraný na predaj nehnuteľností.

Vzácna kultúrna pamiatka schátrala

Dvojpodlažná stavba s honosným schodiskom bola ešte za socializmu zaradená medzi vzácne kultúrne pamiatky. Ako to už býva zvykom, ako k pamiatke k nej však nepristupovali, čo sa v minulosti podpísalo pod jej zlý stav. V roku 1917 kaštieľ poškodil požiar a v roku 1978 spadla celá južná fasáda od strechy až po pivnicu. 

V posledných rokoch sa však rozbehol proces celkovej obnovy a, našťastie, sa im podarilo zachovať mnoho architektonických detailov – napríklad kláštorné a valené klenby s lunetami. Pribudla nová strecha a vymenené boli aj okná.



Hľadá sa nový majiteľ

Bývalý kaštieľ by sa po opravách mohol zmeniť na rodinné sídlo alebo luxusný hotel. Vzniknúť tu môže päť apartmánov s vlastnými kúpeľňami, a pivnice zas poslúžia na oddych a wellness. 

Celý pozemok má vyše 12-tisíc metrov štvorcových a zastavaná plocha predstavuje 619 metrov štvorcových. V predaji je za 1 670 000 eur.

Viac informácií o nehnuteľnosti a jej stave nájdete na portáli. Inzerent taktiež pripojil niekoľko fotografií, ktoré zachytávajú proces rekonštrukcie i krásu kaštieľa. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu