Vedeli ste, že jedna z mestských častí v Šuranoch sa volá Argentína? Za názvom sa skrýva príbeh


Foto: Vedeli ste, že jedna z mestských častí v Šuranoch sa volá Argentína? Za názvom sa skrýva príbeh Foto: Zábava v Argentíne (surany.sk)

Na samom okraji Šurian sa nachádza železnicou oddelená mestská časť, ktorej prislúcha pomenovanie Argentína. Napriek určitej izolovanosti to tu aj vďaka mnohým aktívnym obyvateľom žije a miestne záujmové aktivity často pritiahnu aj obyvateľov z iných častí mesta. 

Obyvatelia Šurian si lokalitu spájajú predovšetkým s priemyslom. Nájdeme tu množstvo firiem od výroby sedadiel do automobilov cez výrobu reklamných pultov pre všetky svetové značky, mlyn, spracovanie mäsa až po výrobu komponentov pre elektronický priemysel. Nachádza sa tu však aj obytná zóna, a najmä podnik Tatran Radegastovňa, ktorý slúži ako centrum pre Občianske združenie ARKONS (Argentína, Kopec, Nový svet).

Na jeho čele stojí Tibor Kulháň, ktorý tu organizuje podujatia, ako sú oslavy MDŽ, majáles, prvomájové veteránske stretnutia, deň detí, hudobné koncerty a športové akcie, ako je futbalový a nohejbalový turnaj či pingpongové turnaje. Naposledy sa tu 17. februára konali fašiangové oslavy. 

Chodia sem okrem Argentínčanov aj ľudia z mesta. To platí nielen o našich fašiangoch, ale aj o ďalších podujatiach,“ pochvaľuje si Tibor Kulháň. Ako však doplnil, jedna vec, ktorá v Argentíne chýba, je dôstojný stánok pre organizovanie občianskych aktivít, aké nechýbajú v iných mestských častiach Šurian.


A prečo ten exotický názov Argentína? Dostupné zdroje sa zhodujú, že jeho pôvod súvisí s vysťahovalectvom do USA a Južnej Ameriky v prvej polovici 20. storočia. Práve v 30. rokoch sa zo zámoria začali vracať prví Slováci, ktorých miestni prezývali „Amerikánci“, a usadili sa práve v tejto časti mesta. Keďže veľká časť z nich pôsobila v Argentíne, danú lokalitu tak začali prezývať a neskôr mestskej časti aj názov Argentína zostal. 

Postupne tu vyrástli rodinné domy, cesty, vznikli ulice a fungovala aj materská škôlka, ktorá bola v tom období plná detí,“ prezradil detaily z miestnej histórie poslanec mestského zastupiteľstva za 4. volebný obvod Marcel Rosina.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu