VIDEO: Nitra vlani preinvestovala ohurujúcu sumu peňazí. Na aké projekty išlo takmer 28,5 milióna eur?


Foto: VIDEO: Nitra vlani preinvestovala ohurujúcu sumu peňazí. Na aké projekty išlo takmer 28,5 milióna eur? Foto: Facebook/Mesto Nitra

Mestu Nitra sa minulý rok podarilo preinvestovať rekordnú sumu peňazí. Podľa primátora Mareka Hattasa dosiahli vlani kapitálové výdavky takmer 28,5 milióna eur, čo je najviac za posledné roky.

Za posledné desaťročie presiahli kapitálové výdavky mesta sumu 10 miliónov eur len dvakrát - v roku 2015 a 2018. K sume 28 miliónov eur sa však ani len nepriblížili. 

„Keď sa pozrieme na rovnaké číslo za posledné desaťročie, tak ide naozaj o obrovské množstvo peňazí, ktoré sme reálne použili na skrášlenie Nitry a na zlepšenie kvality života v našom meste,“ dodal primátor Hattas.

Odrazu sa pohli mnohé veci 

Pohli sa dokonca aj veci, o ktorých sa dlhé roky iba hovorilo, no k ich realizácii nikdy nedošlo.

„Či už ide o sfunkčnenie takmer dvadsať rokov zavretého Kina Palace, o podjazd pod Univerzitným mostom, vďaka ktorému prejdú rušnú štvorprúdovku bezpečne rodičia s deťmi, seniori, bežci či cyklisti, alebo o dlhé roky problematickú Sadovú ulicu, kde museli obyvatelia doteraz jazdiť doslova po tankondróme,“ uviedol Hattas.

Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra

Spomenul aj ďalšie dokončené projekty, napríklad obnovu siedmich detských ihrísk či revitalizáciu hradného kopca, čo je miesto, ktoré bolo neznáme pre celú jednu generáciu.

„Teraz je sprístupnené a objavovať ho môžu nielen tí, ktorí tam nikdy vojsť nemohli, ale aj pamätníci, ktorí si tu môžu oživiť spomienky na mladosť a na obdobie, keď sem chodili na prechádzky,“ povedal Hattas.

Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra

Opravy sa dočkala aj štvorica pamiatkovo chránených budov v bývalých kasárňach, vnútrobloky či športoviská. Zrekonštruované boli aj cesty, chodníky, cyklotrasy a nad železnicou vyrástol nový most.



Už pracujú na ďalších projektoch

Do konca roka 2023 zrealizovalo mesto až 17 projektov z eurofondov a nezabúda ani na nové programovacie obdobie do roku 2027, kde už vyšli prvé výzvy. 

Mesto Nitra má pripravené nové projektové dokumentácie na realizácie akcií, ako sú energetická efektívnosť škôlok, ktoré ešte nie sú zateplené, koketujeme s otázkou fotovoltaiky a určite budeme pokračovať v projektoch vnútroblokov,“ povedal Vladimír Ballay, šéf projektového tímu na nitrianskej radnici.


Pracuje sa aj na väčších projektoch, akými sú preferencia verejnej osobnej dopravy, spevnenie svahov Hangócky a protipovodňové sprietočnenie vodných plôch v parku.


Prechod zo zelenej na modrú 

Jedným z cieľov na rok 2024 je aj prechod zo zelených projektov na modré. Avizoval to vedúci odboru životného prostredia Štefan Lančarič. 

„Pre odbor životného prostredia bude v roku 2024 - aj vzhľadom na klimatickú zmenu - ťažiskovou rekonštrukcia mestských fontán a mikropriestoru v ich okolí, do ktorého počítame dlažbu, mobiliár, či výsadbu záhonov a stromov,“ uviedol. 

Pripravené sú podľa neho tri projekty a štvrtý je v príprave u projektanta. „Vzniknú tak veľmi kvalitné pobytové priestory pre obyvateľov a návštevníkov mesta v dôstojnom prostredí vo verejnom priestranstve,“ dodal Lančarič.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu