Kedy otvoria Starý park v Nitre? Mesto prišlo s ďalším termínom, bude to však na etapy


Foto: Kedy otvoria Starý park v Nitre? Mesto prišlo s ďalším termínom, bude to však na etapy Foto: Mesto Nitra

Nitriansky mestský park Sihoť, známy ako Starý park, prešiel minulý rok najväčšou obnovou v jeho 150-ročnej histórii. Celková premena stála viac ako 6 miliónov eur a z veľkej časti bola hradená zo zdrojov Európskej únie.

Hoci radnica sľubovala, že park dokončia v decembri 2023, stále nie je úplne hotový a prístupný verejnosti. Podľa najnovších informácií, ktoré prinieslo mesto, budú park otvárať postupne a do leta 2024 by mala byť sprístupnená väčšina zrevitalizovaného areálu. 

Najprv musí skončiť proces kolaudácie 

V parku ešte stále prebieha kolaudácia, počas ktorej sa zisťuje, či boli na stavbe dodržané všetky postupy a či boli práce spravené, ako mali byť.

Predpokladaným termínom, kedy by mal byť proces kolaudácie ukončený, je február

„Predpokladáme, že prvá (a najväčšia) časť parku bude otvorená vo februári, po skončení kolaudácie. Všetky ostatné časti sa otvoria postupne,“ potvrdilo mesto. 

Park budú otvárať na etapy 

Veľkú väčšinu parku si však obyvatelia Nitry užijú až v lete. Na otvorenie niektorých častí parku - napríklad detských ihrísk, si ale počkajú aj dlhšie.


Mesto totiž tvrdí, že park je potrebné otvárať na etapy, pretože niektoré časti areálu ešte nie sú vhodné na príchod návštevníkov. Ako príklad uviedli práve spomínané detské ihriská, v okolí ktorých je posadená mladá tráva. 


„Aj odborníci, ktorí robili záhradkárske časti prác, nám odporučili ponechať tieto časti uzavreté až do obdobia, keď sa nová výsadba na jar uchytí a zakvitne do krásy. Napríklad v prípade spomínaného trávnika musí prebehnúť najmenej jedna kosba, aby sme v okolí ihrísk nemali udupané blato namiesto ukážkového zeleného trávnika,“ vysvetlil magistrát. 

Časom pribudnú aj verejné toalety

V priebehu leta v park pribudnú aj verejné toalety. Tie neboli súčasťou projektu a mesto na ne muselo vyhlásiť verejné obstarávanie. Verejnosť sa však nemusí báť. Kým ich vysúťažená firma postaví, v parku zatiaľ ľuďom poslúžia dočasné „wécka“.

„V projekte revitalizácie parku toalety neboli, mesto však s nimi počítalo už od začiatku. Aj preto sme ešte pred revitalizáciou riešili natiahnutie kanalizácie, a to nielen k budúcim toaletám, ale aj k bufetu a ku kaviarni,“ doplnil mestský úrad.

O presnom termíne otvorenia parku vás ešte budeme informovať. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu