V Šali vznikne nové CT pracovisko, vybavením bude jedným z najmodernejších a najkvalitnejších v Európe


Foto: V Šali vznikne nové CT pracovisko, vybavením bude jedným z najmodernejších a najkvalitnejších v Európe Foto: Facebook/Dobré ráno Šaľa

Pacienti nemocnice v Šali budú mať čoskoro k dispozícii celkom nové moderné CT pracovisko. O novinke informovala stránka na sociálnej sieti venujúca sa dianiu v meste. 

Nový počítačový tomograf, ktorý je dokonca jeden z najmodernejších a najkvalitnejších v Európe, by mal byť uvedený do prevádzky už v priebehu roka 2024. Pre pacientov bude predstavovať množstvo výhod: 

  • Rýchlejšia, presnejšia a dostupnejšia diagnostika rôznych ochorení: CT vyšetrenie je nápomocné pri včasnom odhaľovaní srdcovo-cievnych, mozgových, pľúcnych a obličkových ochorení. Doktori tak dokážu včas potvrdiť podozrenie na potenciálne život ohrozujúce stavy, ako sú infarkt, mozgová príhoda, pľúcna embólia, zápal pľúc, zúženie obličkových artérií a podobne. Tie patria medzi najčastejšie príčiny smrti a invalidity na našom území. 
  • Nové CT pracovisko poskytne lepšiu kvalitu obrazu: Znamená to, že doktori budú môcť lepšie rozlíšiť medzi zdravou a chorou tkanivou, identifikovať malé nádory, cysty, polypy, krvné zrazeniny a ďalšie abnormality. To môže byť nápomocné pri diagnostike a liečbe rôznych druhov rakoviny, zápaloch, infekciách či poraneniach. 
  • Vyšetrenie na novom CT pracovisku využíva nižšiu radiačnú dávku: Pacienti tak budú vystavení menšiemu objemu škodlivého žiarenia. To bude nápomocné aj pri vyšetrovaní detských pacientov, ktorí sú na rádioaktívne žiarenie obzvlášť citliví. Novší a kvalitnejší CT prístroj pomôže znížiť riziko vzniku radiačných následkov a je šetrný k životnému prostrediu. 
  • Nový CT prístroj umožní vyšetrovať pacientov bezbolestne, rýchlo a bezpečne, a tým im uľahčiť liečbu a zotavenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu