Za osem rokov navštívil všetky kostoly na Slovensku. Unikátnu zbierku fotografií vystavia vo Vrábľoch


Foto: Za osem rokov navštívil všetky kostoly na Slovensku. Unikátnu zbierku fotografií vystavia vo Vrábľoch Foto: vrable.sk

Fotograf Zdenko Dzurjanin obišiel s objektívom 2927 slovenských obcí a v nich 4181 kostolov. Trvalo mu to osem rokom a výsledkom je ucelená zbierka snímok, ale aj interaktívna mapa, zaznamenávajúca každý jeden kresťanský svätostánok v krajine. 

Verejnosť bude mať možnosť zoznámiť sa s unikátnym projektom na plánovanej výstave, ktorá sa uskutoční vo Vrábľoch. Jej súčasťou bude fotografická prednáška aj diskusia, pričom umelcovi bude sekundovať rodák z Vrábeľ a známy diplomat Pavol Demeš. Podujatie sa uskutoční v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v nedeľu 3. marca 2024 o 15:00 hod. 

Práve Pavol Demeš vytvoril pre výstavu špeciálny kurátorský koncept. V rámci prednášky zoznámi poslucháčov okrem vývoja týchto sakrálnych stavieb aj s ich teritoriálnym rozložením a prezradí množstvo ďalších zaujímavostí. Môžete napríklad zistiť, ktoré naše kostoly sú zapísané v UNESCO, ktorý je najmenší kostol na Slovensku, alebo ktorý kostol má najväčší zvon. 

Podujatie organizuje vedenie mesta v spolupráci s farským úradom Vráble. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu