Pripomína Baťove závody. Firma vo Vrábľoch odmeňuje zamestnancov rôznymi spôsobmi


Foto: Pripomína Baťove závody. Firma vo Vrábľoch odmeňuje zamestnancov rôznymi spôsobmi Foto: Facebook/ŠVEC GROUP

Skupina Švec Group sa zameriava na spracovanie plechov, pričom pôsobí predovšetkým v automobilovom, potravinárskom, elektrotechnickom, chemickom a stavebnom priemysle. Na prvý pohľad nič nezvyčajné, no odlišnosti od ostatných závodov nájdete v štýle vedenia zamestnancov.

O skupine, ktorá pozostáva zo štyroch firiem a jedného podnikateľsko-inovačného centra, informoval portál Forbes. Zakladateľ a väčšinový vlastník skupiny Ľubomír Švec pre portál uviedol, že nebuduje firmu, no stará sa o zamestnancov, ktorí ju budujú za neho.

Vďaka tomu sa zoskupeniu darí aj finančne. V roku 2023 podľa predbežných informácií dosiahli obrat okolo 37 miliónov eur. Medziročne sa im darí rásť o 20 až 30 percent, pričom v tomto roku chcú dosiahnuť zisk 44 miliónov eur.

Lenže podnikanie má aj svoje tienisté stránky. Keď sa v roku 2015 krivky tržieb a nákladov na zamestnanca začali približovať, museli ľudom oznámiť znižovanie platov. „Ľudia to pochopili, zomkli sa a začali efektívnejšie pracovať. Následne začali rásť tržby aj mzdy,“ priblížil Švec.

Dodal, že pred svojimi zamestnancami neskrýva, ako sa spoločnosti darí, respektíve nedarí. Máme otvorené účtovníctvo a každý vie, aké sú naše náklady aj výsledky. Ľudia vidia, či si máme z čoho rozdávať,“ vysvetlil.



Nevídané bonusy

Už niekoľko rokov naprieč firmami skupiny funguje iniciatíva, ktorá odmeňuje zamestnancov za zelenú a zdravú dopravu do práce. V minulom roku chodil do práce každý šiesty zamestnanec na bicykli, čím si na finančných prémiách prilepšili o 17 500 eur.

„Keď sme s tým začínali, odmena bola 50 centov za kilometer, no postupne sa ľudia rozjazdili a minulý rok dostávali 25 centov za každý kilometer do práce a späť,“ povedal. Tento druh odmeňovania odôvodnil tým, že čím ma človek lepšiu kondíciu, tým je efektívnejší v práci aj mimo nej.

Taktiež pre nich kupuje čerstvé ovocie z Emilových sadov, stavia fitness centrá, organizuje besedy o zdraví či prepláca štartovné na pretekoch, napríklad na Medzinárodnom maratóne mieru. Dokonca im požičia aj auto s plnou nádržou na piatkovú lyžovačku.

„Nie je nič lepšie, ako pracovať s niekým, s kým chcete ísť lyžovať alebo len tak von. Dúfam, že sa tam nebavia len o ženách a politike, lebo to je kravina, ale trochu aj o práci,“ povedal s úsmevom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu