Na hornú Nitru smeruje kórejský investor, do výroby elektropohonov naleje vyše 180 miliónov eur


Foto: Na hornú Nitru smeruje kórejský investor, do výroby elektropohonov naleje vyše 180 miliónov eur Foto: enviroportal.sk

Na hornú Nitru mieri veľká investícia za niekoľko miliónov eur. Známa kórejská firma Mobis plánuje vybudovať v Novákoch nový závod na výrobu elektropohonov do automobilov. Región, v ktorom sa len pred pár mesiacmi skončila ťažba uhlia, tak pocíti nový impulz prostredníctvom rozvoja elektromobility.

„Navrhovaná činnosť je v súlade so zásadami Európskej únie v oblasti elektromobility, v ktorých sa prezentuje ako logická cesta smerom k nulovým emisiám,“ uvádza spoločnosť v zámere, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.


S výstavbou chcú začať už onedlho 

Výstavba by podľa investora mala začať už v júli tohto roka. Dokončenie stavby odhadujú na koniec roku 2025, kedy plánujú spustiť aj výrobu. 

Nová výrobná hala má vyrásť v areáli priemyselného parku Nováky. V prvotnom zámere investor počíta s výstavbou jedného monobloku výrobných, technických a administratívnych priestorov.

Foto: enviroportal.sk

Súčasťou areálu majú byť i skladové priestory, lisovňa odpadov a, samozrejme, parkovisko. 


„V budúcnosti v ďalších etapách je možné prístavbou rozšíriť výrobné priestory smerom na severovýchod, podľa požiadaviek trhu, resp. dopytu zákazníkov,“ dodal investor. Celková zastavaná plocha má pritom v prvej fáze predstavovať vyše 26-tisíc metrov štvorcových, a to bez započítania plôch technických zariadení.

Prácu tu nájdu stovky ľudí 

Benefitom bude aj vznik nových pracovných miest, podľa odhadov by malo ísť o takmer 300 výrobných zamestnancov a 45 administratívnych.

„Výrobní zamestnanci budú pracovať v trojzmennej prevádzke. Prevádzka bude štandardne 7 dní v týždni. V budúcnosti je možné rozšírenie pracovných kapacít až na dvojnásobok,“ píše sa v preloženom zámere. 

Nebude to však lacné. Investor odhaduje, že celkové náklady na realizáciu projektu sa vyšplhajú na viac ako 180 miliónov eur. Výsledná suma však ešte môže byť ovplyvnená cenami technologických zariadení či stavebných prác.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu