Nová baterkáreň Jaguaru prinesie prácu stovkám ľudí, rozšíriť sa má aj hala na montáž podvozkov


Foto: Nová baterkáreň Jaguaru prinesie prácu stovkám ľudí, rozšíriť sa má aj hala na montáž podvozkov Foto: Facebook/JP AUTO NITRA

Vo štvrtok sme vás informovali o zámere firmy Jaguar Land Rover postaviť v nitrianskom priemyselnom parku novú halu na výrobu batérií. Zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie, je už dnes zrejmé aj to, čo všetko plánuje vybudovať a koľko ľudí chce zamestnať. 


V budove na montáž batérií sa budú nachádzať linky na výrobu batérií a linka na povrchovú úpravu rámov batérií. Kapacita výroby má byť 150-tisíc batérií ročne.

„Výrobným programom navrhovaného samostatne stojaceho objektu Montáže batérií bude montáž batériových modulov a veľkých batérií. Účelom navrhovanej prevádzky je montáž prefabrikovaných batériových článkov do modulov, ktoré budú následne nainštalované do vozidiel,“ vysvetlila firma v zámere. 

Jaguar zároveň plánuje vybudovať aj novú skladovaciu plochu - mobilný stan, a rozšíriť už existujúcu halu „T&F“ (Trim and Final), v ktorej bude montážna dielňa podvozkov „CHASSIS“. Ročne ich tu chce vyrobiť 150-tisíc.


Foto: enviroportal.sk/Google Maps

Rozšírenie výroby zároveň spôsobí navýšenie nákladnej dopravy. „Predpokladá sa navýšenie nákladnej dopravy pre montáž podvozkov o cca 28 kamiónov/deň a pre montáž batérií o cca 18 kamiónov/deň,“ uviedla spoločnosť. 

Automobilka taktiež ozrejmila, koľko nových pracovných miest touto zmenou vznikne. Potrebovať bude stovky ľudí, pričom pracovať budú na tri zmeny. Najviac ľudí nájde prácu v hale na montáž batérii, pričom na zmene ich bude 139. Na montáži podvozkov ich v jednej zmene bude 115 a v sklade (v stane) 10. 

Nová parkovacie miesta však v areáli nepribudnú. Podľa spoločnosti je súčasná kapacita dostatočná. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu