Aké autá Slováci najviac kupujú? Na prvom mieste dominuje značka českej výroby


Foto: Aké autá Slováci najviac kupujú? Na prvom mieste dominuje značka českej výroby Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky v januári tohto roku spočítal registrácie nových osobných automobilov. Ich celkový počet tvorí 7 935 vozidiel. Informuje o tom v tlačovej správe.

Nárast bol zaznamenaný predovšetkým pri registráciách malých úžitkových automobilov. V januári tohto roku predstavovali 818 vozidiel. V porovnaní s januárom minulého roka ide o takmer 70-percentný nárast, nakoľko v roku 2023 sa evidovalo 484 vozidiel z danej skupiny.

Ktoré značky áut začiatkom tohto roka najviac dominovali? V kategórii osobných automobilov sa v prvej pätici nachádzajú Škoda (25,42 %), Toyota (11,57 %), Kia (10,45 %), Hyundai (9,22 %) a Volkswagen (7,03 %). Poslednú priečku s 1,58 % obsadil Citroen.


Druhá kategória pozostáva z malých úžitkových automobilov. V porovnaní s majiteľmi osobných áut sú preferencie o trochu iné. Prvá pätica pozostáva zo značiek Renault (21,15 %), Peugeot (19,68 %), Citroen (13,69 %), Toyota (9,41 %) a Opel (8,68 %). Na poslednom mieste zaevidovali vozidlá značky Renault Trucks s ani nie jedným preferenčným percentom.

V prípade preferovaného pohonu sú požiadavky Slovákov rozmanité. Najväčší percentuálny podiel (44,03 %) sa zaznamenal pri osobných vozidlách s klasickým benzínovým motorom. Hneď za ním nasledujú autá s hybridným benzínovým motorom (25,72 %), pričom prvú trojicu uzatvára dieselový pohon (16,53 %).



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky