FOTO: Nitriansky hradný kopec bol dlhé roky neprístupný, prešiel však obnovou a takto teraz vyzerá


FOTO: Nitriansky hradný kopec bol dlhé roky neprístupný, prešiel však obnovou a takto teraz vyzerá
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

Kopec pod Nitrianskym hradom bol dlhé roky neprístupný. V apríli 2023 však mesto začalo s jeho obnovou a teraz je konečne hotový. Návštevníci sa o tom môžu presvedčiť na vlastné oči, vchod je z Jesenského ulice a od mestského parku.

Ide o miesto, ktoré bolo neznáme pre celú jednu generáciu. Teraz je sprístupnené a objavovať ho môžu nielen tí, ktorí tam nikdy vojsť nemohli, ale aj pamätníci, ktorí si tu môžu oživiť spomienky na mladosť a na obdobie, keď sem chodili na prechádzky,“ povedal primátor mesta Marek Hattas pri rekapitulácii kapitálových výdavkov za rok 2023, ktoré boli rekordné.


Revitalizácia hradného kopca stála vyše 827-tisíc eur a peniaze naň radnica získala z eurofondov. Obnova v prvom rade zahŕňala vyčistenie priestoru a odstránenie suchého porastu a drevín. Vysadené boli nové dreviny aj pôdopokryvné rastliny a na kopci spravili aj protierózne a vodozádržné opatrenia.


Vybudované boli tiež nové chodníky, osvetlenie a vyhliadkové terasy s lavičkami. Návštevníci si tu môžu oddýchnuť, pokochať sa výhľadom a pokračovať ďalej smerom k hradu. Jednu terasu totiž nájdu pod skalným previsom, druhú zas pod severozápadnými hradbami a tretiu pod hradbou severného bastiónu.

Okrem chodníkov bolo obnovené aj schodisko, mostík a chodník pod hradnou skalou, ktorý má dĺžku 690 metrov. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu