Nitrania si chcú na sídlisku sami upraviť kríky. Majú na to právo?


Foto: Nitrania si chcú na sídlisku sami upraviť kríky. Majú na to právo? Foto: ilustračné/pixabay.com
Neupravená verejná zeleň pôsobí neesteticky a neraz komplikuje život občanov. Obyvatelia sídliska Klokočina v Nitre majú problém s rozrastenými kríkmi. Upraviť by ich boli ochotní aj sami, verejná zeleň je však majetkom mesta. 

Podľa Všeobecne záväzného nariadenia mesta Nitry č. 04/2021 o verejnej zeleni môže správu zelene vykonávať vlastník, prípadne oprávnený užívateľ, pričom správca zabezpečuje údržbu zelene vrátane kosenia trávnatých plôch, vyhrabávania listovej opadanky v jesennom období, odstraňovania buriny, ochrany proti škodcom a chorobám, ako aj pravidelnej údržby zabezpečujúcej požadovanú veľkosť a tvar korún stromov, krov, živých plotov, záhonov. 

„Všetky činnosti, zásady a postupy súvisiace s výsadbou, údržbou a verejnej ochranou zelene musia byť v súlade s platným územným plánom, miestnym územným systémom ekologickej stability, generelom zelene, dokumentom starostlivosti o dreviny, Mestskou adaptačnou stratégiou na zmenu klímy a ostatnými záväznými dokumentmi mesta Nitra,“ uvádza sa v nariadení

Správu verejnej zelene v Nitre vykonáva odbor životného prostredia mestského úradu v spolupráci so Strediskom mestských služieb. Mesto Nitra však môže na spravovanie a údržbu verejnej zelene poveriť iný právny subjekt prostredníctvom zmluvného vzťahu.

Názory Nitranov na údržbu zelene v meste sa líšia. Jedni si prácu poverených pracovníkov, ktorí sa starajú o rastliny a dreviny, pochvaľujú, iní tvrdia, že mesto sa o zeleň dostatočne nestará. V prípade pripomienok alebo otázok je potrebné sa obrátiť na odbor životného prostredia v Nitre.     


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu