V lese pri Topoľčiankach našli 10 uhynutých diviakov. Je za tým mor alebo niečo iné?


Foto: V lese pri Topoľčiankach našli 10 uhynutých diviakov. Je za tým mor alebo niečo iné? Foto: Facebook/Tribeč -potulky pohorím

Peknú prechádzku v lese pri Topoľčiankach zatienil prekvapivý nález - desať mŕtvych diviakov. Objavili ich tam dvaja kamaráti, ktorí sa o to podelili s ostatnými ľuďmi na sociálnej sieti v skupine Tribeč - potulky pohorím.

 „V lese som ho ešte nikdy nestretol, no dnes rovno 10 x na bok vyvaleného. Od menších jedincov cez poriadne dospelé kusy. Asi mor,“ napísal muž s prezývkou Pal Coo a pripojil aj fotku.

Africký mor ošípaných, skrátene AMO, sa v okrese, ale i v ďalších častiach krajiny, šíri už nejaký čas. Podľa Slovenskej poľovníckej komory bolo k 5. aprílu 2023 na Slovensku potvrdených 4 552 prípadov nákazy u diviačej zveri.

„Pod Veľkým Inovcom pár mesiacov dozadu pozbierali takto 18 kusov,“ doplnil Pal Coo. „V revíri Tekovských Nemiec a Čaradíc diviaky už neexistujú. Mor ich tam vyhubil,“ pridal sa Miloš. „Už aj Orovnica a Nová Baňa. Momentálne napáda AMO Štiavnické vrchy,“ dodal ešte Vladimír.


„Je to vážna situácia,“ reagovala aj Eva z miestneho poľovníckeho združenia a dodala, že príspevok už preposlala poľovnému hospodárovi. 

Aj ostatní používatelia mužovi radili, aby okamžite kontaktoval poľovníkov z daného revíru a Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Takýto nález je prípadne možné ohlásiť aj na obecnom či mestskom úrade alebo na polícii, a oni už dajú vedieť poľovnému hospodárovi, aby šiel kadávery odpratať.

Kontakt na všetky Regionálne veterinárne a potravinové správy, kde môžete ohlasovať nájdené uhynuté diviaky, nájdete tu. Dôležité je, aby ste si zapísali aj GPS súradnice vášho nálezu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu