Študenti žurnalistiky na UKF v Nitre podporili RTVS a pridali sa k ďalším univerzitám. Takýto je ich odkaz


Foto: Študenti žurnalistiky na UKF v Nitre podporili RTVS a pridali sa k ďalším univerzitám. Takýto je ich odkaz Foto: uniba.sk, ucm.sk, ukf.sk

Študenti a študentky žurnalistiky z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzity Komenského v Bratislave a Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre vyjadrili podporu RTVS. Spolu so svojimi pedagógmi nesúhlasia s predloženou novelou o rušení Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorú navrhuje ministerka kultúry Martina Šimkovičová. 

„My, študentky a študenti žurnalistiky a médií, nesúhlasíme s predstavou súčasnej vlády o tom, ako by mali fungovať verejnoprávne médiá. Na našich hodinách sa pravidelne vzdelávame o tom, že štátne médiá na Slovensku nemáme a chceme, aby to tak aj zostalo. Sloboda prejavu, rozmanitosť spoločnosti, tolerancia a súdržnosť sú jednými zo základných bodov, ktoré verejnoprávna televízia má dodržiavať a podporovať. Preto aj my podporujeme slobodné a nezávislé médiá,“ napísali zástupcovia študentov daných troch univerzít na sociálnej sieti.

Ostatných študentov, ako aj pedagógov zároveň vyzývajú k tomu, aby sa spolu s nimi zúčastnili piatkového protestu proti rušeniu RTVS, ktorý organizujú opozičné strany Progresívne Slovensko a SaS. O 17:15 hod. sa študenti stretnú pod Námestím slobody v Bratislave, pri Slovenskej pošte a odtiaľ sa presunú priamo na námestie.


Študentov hnevá, čo sa deje okolo RTVS

Podľa študentky Niny Kališovej, ktorá je súčasťou Študentskej rady UCM, prijatím Šimkovičovej novely sa zruší slobodný prejav, niečo, čo v RTVS teraz funguje. Ako uviedla, ak by sa zrušila a novela by prešla, nemali by sme tu RTVS, ale štátne médium, ktoré tu určite nechcú. 


„Iniciátorom som bola ja. Dala som príspevok na svoj osobný Instagram, že ma to hnevá a napísali mi spolužiaci, že ich to hnevá tiež. Povedala som si, že skrz Študentskú radu mám nejaké kontakty aj na študentov z iných univerzít UK a UKF. Univerzita Konštantína Filozofa sa pôvodne zapojiť nechcela, ale študenti sa potom zhodli, že chcú byť súčasťou tejto iniciatívy,“ opísala Nina, ako vznikla celá iniciatíva študentov. 

Prezradila, že v piatok sa spolu s ďalšími chystá na protest. Neočakáva, že účasť bude veľká, keďže je to piatok a veľa študentov ide domov, ale aspoň symbolicky chcú vyjadriť názor k tomu, čo sa aktuálne deje.

Vláda chce kontrolovať program televízie

Vedenie Katedry žurnalistiky a nových médií na UKF v Nitre si podľa vedúcej katedry Andrei Chlebcovej Hečkovej stojí za svojim stanoviskom o dôležitosti existencie nezávislého média verejnej služby pre demokraciu. Tvrdí, že musí ostať nezávislé predovšetkým od politiky a politických tlakov.

Médiá verejnej služby majú slúžiť verejnosti tým, že budú súčasťou štvrtého pilieru demokracie, a preto ju nemôžu riadiť ľudia, ktorých dosadia priamo členovia vlády. Vláda naviac chce kontrolovať aj program televízie, čím ju ešte viac oberá o jej nezávislosť. Po zrušení koncesionárskych poplatkoch, ako aj nedávnych vyjadreniach predsedu vládnej politickej strany SNS o záujme o zoštátnenie verejnoprávneho média a o vplyve na jeho riadenie v minulosti, sa budúcnosti nezávislosti RTVS skutočne obávam,“ vyhlásila za UKF Andrea Chlebcová Hečková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu