O cenu Fénix bojuje aj jedna pamiatka v Nitrianskom kraji, dokonca zatiaľ aj vedie


Foto: O cenu Fénix bojuje aj jedna pamiatka v Nitrianskom kraji, dokonca zatiaľ aj vedie
Galéria: 5 fotiek
Foto: Nadácia Fénix/kpr-fenix.sk

Viaceré kultúrne pamiatky na Slovensku vstali z popola a teraz bojujú o priazeň verejnosti. V 17. ročníku prestížnej súťaže Fénix - Cena Nadácie SPP ich je na výber až 33 a môžete im dať svoj hlas. 

Svoje zastúpenie tam majú pamiatky zo všetkých krajov, aj z Nitrianskeho. Zrenovovaný objekt kasární v Pevnosti Komárno dokonca môže pomýšľať na víťazstvo, momentálne totiž vedie s 1550 hlasmi (pozn. redakcie: počet hlasov je uvedený ku dňu 15. 3. 2024).

Pred ostatnými stavbami má zatiaľ náskok, keďže ešte žiadna iná neprekročila tisíc hlasov. Jeho najväčším súperom zrejme bude Oravský hrad s 872 hlasmi. Tretí najvyšší počet hlasov má zatiaľ Hrad Biely Kameň - 828. 

Všetko sa však ešte môže zmeniť. Čísla neustále narastajú a prispieť k tomu môžete aj vy. Hlasovanie v súťaži bolo spustené 13. marca a potrvá až do 2. apríla. Ministerstvo kultúry SR chce týmto spôsobom podporovať vlastníkov pamiatok v úsilí o ich záchranu.


Ako hlasovať?

Ak chcete tiež odovzdať svoj hlas, môžete tak spraviť na tejto stránke. Stačí si len vybrať vášho favorita, rozkliknúť si ho a stlačiť tlačidlo „Hlasovať“. Následne už iba vyplníte kontaktné informácie a po zadaní overovacieho kódu bude váš hlas započítaný. Pozor, akceptované je len slovenské telefónne číslo. 

Hlasovať môžete aj opakovane, avšak len raz za deň. Zapojením sa do súťaže ste zároveň zaradení do žrebovania. Vyhrať tak môže nielen vaša obľúbená pamiatka, ale aj vy. Hlavnou cenou je pobyt pre dve osoby v Kubínyiovskom kaštieli v Dolnom Kubíne v hodnote 400 eur. Získať môžete i balíček plný prekvapení v hodnote do 40 eur. Rozdajú ich celkovo 19. 


Pamiatka, ktorá v hlasovaní získa najviac hlasov verejnosti, obdrží prestížnu cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka a 10 000 eur. Ďalšie tri pamiatky vyberie odborná porota. 

Obnova Kasárenskej budovy

Pôsobivú stavbu nájdete v meste Komárno pri sútoku Váhu a Dunaja. Pevnosť Komárno, známa aj ako Komárňanský pevnostný systém, je najvýznamnejšou pamiatkou v meste. Za celú svoju históriu pritom nebola ani raz dobytá - Turci sa jej radšej vždy vyhli. 

Samotnú kasárenskú budovu tu postavili až v roku 1810. Po odchode sovietskych vojsk bola značne zdevastovaná a dlhé roky ostala bez využitia či akejkoľvek údržby. Celý komplex má dĺžku 540 metrov a pôdorys v tvare „U“. Budova má jedno podzemné a dve nadzemné podlažia s 320-timi miestnosťami a vstup sem vedie cez arkádové podbránie. 

Už v minulosti sa podarilo obnoviť strechu a počas posledných rokov prešla komplexnou rekonštrukciou aj časť priestorov. Tie budú slúžiť pre návštevníkov pevnosti a zároveň i na rôzne výstavné, expozičné, kultúrne či spoločenské podujatia. 

Viac informácií o pamiatke a jej obnove nájdete po kliknutí SEM.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu