Nitrianska a banskobystrická univerzita získali 25 miliónov eur, väčšinu použijú na rekonštrukciu internátov


Foto: Nitrianska a banskobystrická univerzita získali 25 miliónov eur, väčšinu použijú na rekonštrukciu internátov Foto: Facebook/Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre spojili sily a zapojili sa do grantovej výzvy z Plánu obnovy. Na realizáciu spoločného projektu „Strategický rozvoj infraštruktúry konzorcia UMB a UKF“ získali nenávratný finančný príspevok vo výške  24 909 959,95 eur.

Cieľom grantovej výzvy bolo motivovať slovenské univerzity, aby budovali strategické partnerstvá. Vďaka tomu môžu spolupracovať na budovaní infraštruktúry a a zvyšovaní kvality ponúkaného vzdelania. Do výzvy sa zapojili 4 konzorciá vytvorené z 8 slovenských univerzít. alokovaná suma bola spolu vo výške 120 miliónov eur. 

Konzorcium spájajúce obe univerzity vytvorilo spoločný projekt stategického rozvoja. Jeho súčasťou sú plány na zosúladenie vybraných postupov a oblastí, tvorbu spoločných študijných programov, umožnenie výberu predmetov z oboch univerzít, prepájanie výskumných a inovačných kapacít, zdieľanie priestorov, laboratórií, špecializovaných učební a vybavenia škôl, na podporu integrácie a na posilnenie zdieľania ubytovacích, stravovacích, voľnočasových a iných priestorov. 

Práve posledné menované zhltne najväčšiu časť získaných prostriedkov. „Jednou z prvých a hlavných investičných akcií v rámci spoločného projektu konzorcia UMB a UKF bude rekonštrukcia Študentského domova Nitra,“ potvrdili vo vyhlásení predstavitelia Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Univerzitné konzorcium teraz čaká proces vysúťaženia dodávateľa rekonštrukčných prác. Samotná rekonštrukcia by mala začať už v lete 2024, dokončenie sa očakáva do roka. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu