NAKA zaistila výrobňu heroínu vo Vrábľoch. Je najväčšou v strednej Európe


Foto: NAKA zaistila výrobňu heroínu vo Vrábľoch. Je najväčšou v strednej Európe Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v rámci protidrogovej akcie s krycím názvom Rybár 11 osôb. Zasahovala v Nitrianskom, Bratislavskom a Trnavskom kraji. Počas akcie tiež zaistila výrobňu heroínu vo Vrábľoch. Ide o doposiaľ najväčšiu výrobňu heroínu v Strednej Európe. Informoval o tom Policajný zbor Slovenskej republiky na sociálnej sieti

„Občania Slovenskej republiky vyrábali vo Vrábľoch v objekte bývalého poľnohospodárskeho družstva heroín za pomoci vysoko sofistikovanej technológie. Do objektu družstva prichádzalo priebežne obrovské množstvo makovej slamy, ktorú výrobcovia odkupovali protizákonne,“ uviedla polícia.

Ako ďalej priblížila, páchatelia extrahovali rôznymi chemickými procesmi a technologickými postupmi z makovej slamy morfín, z ktorého za pomoci potrebných chemikálií vyrábali heroín. Podľa operatívnych informácií zariadenie produkovalo približne tri až 10 kilogramov heroínu mesačne, čo zodpovedá množstvu 30 000 až 100 000 priemerných jednorazových dávok. 


„Na mieste sme zaistili veľké množstvo chemických látok, technológiu potrebnú k výrobe ako i časť samotnej makovej slamy. Celkovo bolo zaistené väčšie množstvo heroínu, spolu takmer 505 gramov, čo predstavuje približne 5 047 jednorazových obvyklých dávok a taktiež kokaín,“ doplnila polícia. 

Predmetom protidrogovej akcie je výroba, prechovávanie a distribúcia heroínu, pravdepodobne po celej Slovenskej republike, prioritne na Západnom Slovensku. Podľa polície je pravdepodobné, že heroín prešiel aj do iných štátov Európy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu