FOTO: Navštívili sme vynovený Starý park v Nitre. Takmer ho nespoznáte


FOTO: Navštívili sme vynovený Starý park v Nitre. Takmer ho nespoznáte
Galéria: 23 fotiek
Foto: nitrak.sk

Park na Sihoti v Nitre volajú miestni aj Starý park. V uplynulom roku však prešiel najväčšou obnovou v svojej 150-ročnej histórii a teraz sa mu tento názov už vôbec nehodí.

Na výsledky rekonštrukcie za viac ako šesť miliónov eur sme sa boli pozrieť aj my. Ak ste do parku ešte nezavítali osobne, poďte sa tam s nami pozrieť aspoň takto na diaľku.

Do parku sme sa išli pozrieť cez víkend. S príchodom jari bolo vonku príjemne teplo, hoci bolo pod mrakom. Pekné počasie prilákalo aj množstvo ľudí. Niektorí sa len prechádzali po chodníkoch a objavovali nové zákutia parku, iní už skúšali lavičky a oddychovali na ležadlách. 

Väčšia časť parku je verejnosti sprístupnená od februára, niektoré plochy však ešte zostali za plotom. Nedostanete sa napríklad ku grillpointom alebo k obrovskému ihrisku, ktoré sa nachádza na mieste bývalej zvieracej obory.

Chýbajú tu ešte aj verejné toalety, na ktoré muselo mesto vyhlásiť verejné obstarávanie, pretože neboli súčasťou projektu. Pre návštevníkov parku sú však každý deň otvorené záchody na futbalovom štadióne. Nedostanete sa tam len vtedy, keď sa hrá zápas. 

Grillpointy sú ešte za plotom.


Detské ihrisko s vodnými prvkami pri hospodárskom dvore neďaleko Biskupského hostinca je otvorené a deti ho už využívajú naplno. Na druhé ihrisko s obrovským „Nitrianskym hradom“, „vysielačom Zobor“ a ďalšími atrakciami sa však ešte nedostanú. Celý areál je oplotený a čaká sa na to, kým vyrastie tráva.

Vybavenie ihriska je však skutočne zaujímavé a zrejme si mnohí dospelí povedia, aká je škoda, že už nie sú deťmi. Trampolíny, hojdačky, lezecké zostavy, vodné prvky a desaťmetrový hrad, ktorý je jediný svojho druhu - to všetko tu nájdete a ešte omnoho viac. Veľkým pozitívom je i to, že mesto nezabudlo ani na deti s rôznymi pohybovými znevýhodneniami a pridalo tu aj inkluzívne prvky. 


Na obrovské ihrisko sa deti zatiaľ nedostanú, ale vyzerá fantasticky.


Opravy sa dočkala aj ikonická Žabia fontána a teraz vyzerá presne ako z roku 1935, kedy vznikla. Jej autorom bol akademický sochár Michal Július Bártfa, pôvodom z Nitry. Fontána by mala byť opäť funkčná, v súčasnosti však ešte nie je zapnutá.

Ak by ste tu hľadali aj vodníka - sochu od Jaroslava Košša, musíte ísť k detskému ihrisku pri mŕtvom ramene rieky. 

Žabia fontána leží v samom srdci parku.


Najväčšou zaujímavosťou je určite nová zvieracia obora, ktorú nájdete neďaleko letného kúpaliska. Vedie do nej drevené mólo, z ktorého môžete pozorovať daniele a muflóny z bezprostrednej blízkosti. Zo zvierat v ich prirodzenom prostredí tak budete mať ešte väčší zážitok, a najviac sa to, samozrejme, bude páčiť deťom. 

Nová obora je väčšia a zvieratá v nej budú mať viac zelene. V rámci obory majú vyčlenené aj jedno miesto, do ktorého už verejnosť nemá prístup, a môžu si tam ísť oddýchnuť. 

Z móla uvidíte zvieratá v ich prirodzenom prostredí a poriadne zblízka.


Na svojom mieste ostal aj detský kolotoč, ktorý je v parku už vyše 60 rokov. Nachádza sa v zatiaľ oplotenej časti parku. Po toľkých rokoch ale nespĺňa bezpečnostné normy a ľudia sa ním budú môcť už len pokochať. Čo však v parku nenájdete je drevené bludisko. Mesto ho pre jeho nevyhovujúci technický stav úplne odstránilo. 

Na starý kolotoč sa už budete môcť iba pozerať.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu