Sviatky jari sa pomaly blížia, do rieky v Nitre už tradične hodia Morenu


Foto: Sviatky jari sa  pomaly blížia, do rieky v Nitre už tradične hodia Morenu
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

Sviatky jari sa blížia a oslavy sa budú konať aj v Nitre. Symbolická rozlúčka so zimou oživí nábrežie rieky Nitry presne na Kvetnú nedeľu, teda 24. marca 2024. 

Privítanie jari bude už tradične spojené s vynášaním Moreny. Ešte predtým sa však všetci zídu v priestoroch Auly Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde sa o 15:30 hod. začne oficiálny program. 

„V kultúrnom programe vystúpia folklórne súbory z CVČ Domino Nitra a Detský folklórny súbor Leváranek z Veľkých Levár,“ uvádza mesto na svojej stránke. Až potom sa celý sprievod presunie aj s Morenou k rieke, kde dajú spoločne zbohom zime a oslávia prichádzajúcu jar. 


Trocha histórie

Vynášanie Moreny, ktorej sa hovorilo aj Muriena, Marmuriena či Smrtnica, malo v predkresťanskom období trochu inú podobu. Odchod zimy chceli urýchliť prinášaním ľudských obetí a zvyčajne rituálne obetovali nejakého zajatca. Po prijatí kresťanstva tento zvyk zostal, ale vytvorila sa zástupná obeť - figurína zo slamy. Zvyčajne býva oblečená do ženských šiat, ale v niektorých lokalitách, najmä na východnom Slovensku, predstavuje muža. 

Figurínu potom zoberú slobodné dievčatá, spievajú a prechádzajú s ňou celou dedinou až k miestnemu potoku, kde ju odhodia. Niekedy ju mládenci ešte zapália, a až potom ju hodia do vody. Tým, že Morena odpláva, pomaly odíde aj zima.

Ak chcete vidieť, ako vyzeralo v Nitre vítanie jari minulý rok, pozrite si fotky v galérii. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu