Pestovatelia si ešte nevydýchnu, mrazy ich potrápia aj v nasledujúce dni a platia i výstrahy


Foto: Pestovatelia si ešte nevydýchnu, mrazy ich potrápia aj v nasledujúce dni a platia i výstrahy Foto: pixabay.com

Prízemné mrazy budú ohrozovať úrodu poľnohospodárov a pestovateľov aj v najbližších dňoch. Mimoriadne teplé počasie z uplynulých týždňov nahradilo výrazné ochladenie a vydané boli aj výstrahy. 

Na západnom a južnom Slovensku platili výstrahy 1. stupňa pred prízemnými mrazmi už aj v noci z pondelka na utorok a vyhlásené sú aj na stredu a štvrtok.

V noci z utorka na stredu sa musia mať na pozore všetky okresy Nitrianskeho kraja, a to v čase od 23:00 hod. do 20. marca do 8:00 hod. Teplota vzduchu vo výške dva metre nad povrchom môže v jednotlivých okresoch dosiahnuť 0 až - 3 stupne, v okrese Zlaté Moravce dokonca až - 4 stupne a v okrese Topoľčany môžu teploty klesnúť až na - 5 stupňov Celzia. 

Od štvrtka platia výstrahy už len pre okresy Nitra, Levice, Zlaté Moravce a Nové Zámky. Teploty môžu klesnúť až na - 1 stupeň Celzia a v okrese Levice na - 2 stupne Celzia. 


„Očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu,“ pripomínajú meteorológovia na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu