FOTO: Colný úrad Nitra je najlepší úrad za rok 2023. Vybrali takmer 771 miliónov eur a získali pohár


FOTO: Colný úrad Nitra je najlepší úrad za rok 2023. Vybrali takmer 771 miliónov eur a získali pohár
Galéria: 3 fotky
Foto: Finančná správa - Colný úrad Nitra

Prezident Finančnej správy SR Jozef Kiss ocenil najlepší colný úrad za rok 2023. Putovný pohár tento rok smeroval do Nitry, keďže Colný úrad Nitra získal najlepšie hodnotenie a do štátneho rozpočtu odviedol takmer 771 miliónov eur z výberu DPH z dovozu tovarov, cla a zároveň aj z výberu spotrebných daní z jednotlivých komodít. 

Ocenenie patrí všetkým zamestnancom 

Riaditeľ Colného úradu Nitra Tibor Kiac si od Kissa prevzal putovný pohár a od Milana Jurčinu, generálneho riaditeľa sekcie colnej, zase diplom. Ocenenie Najlepší Colný úrad 2023 však patrí všetkým zamestnanom úradu a je zhodnotením ich spoločnej práce.

Hovorkyňa nitrianskeho colného úradu Renáta Cebová priblížila, že za dosiahnutými číslami je hlavne oblasť podnikov automobilového priemyslu, keďže uplynulý rok priniesol oživenie výroby a spotreby takmer vo všetkých oblastiach. 

„V oblasti spotrebných daní sa na úspechu najviac podieľali liehovarníci, distribútori pohonných hmôt a distribútori tabakových výrobkov. Na výsledku má tiež podiel fakt, že rástli hodnoty pri odvodoch z elektrickej energie a fosílnych palív,“ vysvetlila Cebová. 


Podaril sa im veľký záchyt falzifikátov

Na úseku spotrebných daní za rok 2023 vykonali zamestnanci nitrianskeho colného úradu 2 117 miestnych zisťovaní. Zameriavali sa na kontroly tovaru, aby eliminovali riziko, že sa na trh dostanú nejaké nebezpečné alebo zdraviu škodlivé výrobky. 

„Ďalej kontrolovali dodržiavanie colných a daňových predpisov, zamerali sa aj na kontroly registračných pokladníc, kontrolných známok na lieh a tabakové výrobky, pričom účinne zasahovali aj proti dovozu falzifikátov na vnútorný trh v rámci Nitrianskeho kraja,“ doplnila hovorkyňa. 

Pokiaľ ide o falzifikáty hračiek a iný spotrebiteľský tovar, práve tu sa im podaril jeden z najväčších úlovkov, keď zadržali celkom 5 657 kusov rôznych falzifikátov v hodnote 22-tisíc eur.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu