FOTO: Do Nitry prišla jar, nádherné narcisy už zakvitli a my poznáme tajomstvo ich krásy


FOTO: Do Nitry prišla jar, nádherné narcisy už zakvitli a my poznáme tajomstvo ich krásy
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/SPU Nitra - Zelená univerzita (archív)

Do Nitry už zavítala jar. Svedčí o tom záplava žltej v uliciach mesta - rozkvitli totiž narcisy. Tieto kvety sú symbolom jari, nádeje, ale aj ľudskosti a solidarity s onkologickými pacientmi. 

Ak sa chcete pokochať ich krásou, nájdete ich pri cestách a na viacerých frekventovaných miestach v meste, napríklad aj pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Už onedlho začnú kvitnúť aj trvalkové záhony, cibuľoviny v trávnatej pôde a okrasné trávy. 

Záhony prešli obnovou 

Trvalkové záhony zaberajú v meste skoro dvetisíc metrov štvorcových a skrášľujú námestie, sídliská aj kruhové objazdy a plochy pri cestách. Starajú sa o ne pracovníci z odboru životného prostredia a zo Strediska mestských služieb. 

„Ich životnosť je približne šesť rokov, preto sa musia pravidelne obnovovať. Naposledy sme rekonštruovali trvalkový záhon v priestore Starého rínku pred mestským kúpeľom. Ďalšie pribudli v rámci revitalizácie Starého parku a na Mostnej ulici,“ ozrejmilo mesto na sociálnej sieti. 


Tajomstvo ich krásy

To však nie je všetko. Už čoskoro mesto oživia a skrášlia aj ďalšie farebné prvky. Podľa radnice sa koncom apríla alebo začiatkom mája začnú vysádzať i neformálne letničkové záhony. Záleží však od  poveternostných podmienok.

Botanická záhrada SPU v Nitre odhalila aj tajomstvo krásy narcisov a ďalších kvetov, ktoré už čoskoro začnú kvitnúť. Je ním, ako inak, starostlivosť. Len vďaka správnej starostlivosti a láske ku prírode môžeme byť svedkom toľkej nádhery.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu