FOTO: Ako to vyzerá na kopci pod Nitrianskym hradom? Poteší vás jaskyňa aj nové výhľady na mesto


FOTO: Ako to vyzerá na kopci pod Nitrianskym hradom? Poteší vás jaskyňa aj nové výhľady na mesto
Galéria: 10 fotiek
Foto: nitrak.sk

Revitalizácie sa po rokoch dočkal aj kopec pod Nitrianskym hradom. Brány boli dlhé roky zamknuté a verejnosť tam nemala prístup. Prechádzky po hradnom kopci tak ostali len v spomienkach pamätníkov, pre mladšiu generáciu bolo toto miesto až doteraz úplne neznáme. 

S jeho obnovou začalo mesto v apríli 2023. Na kopci opäť zavládol ruch, no iba ten pracovný. Revitalizácia stála vyše 827-tisíc eur a radnica na ňu získala peniaze z eurofondov. Od nového roka je hradný vrch otvorený pre všetkých a za ten čas ho navštívilo už mnoho zvedavcov. Zavítať sme tam teda museli aj my.

Ako sa tam dostanete?

Do lesoparku môžete vojsť cez železný turniket pri mestskom parku alebo cez vchod z Jesenského ulice. Pripravte sa však, že kým sa dostanete až k hradu, budete musieť zdolať mnoho schodov. V lesoparku pribudli aj nové chodníky, lavičky, vyhliadky či osvetlenie.

Svahy spevnili a vysadili na nich dreviny a zeleň, ktorá už onedlho zakvitne do krásy. Ak ste do lesoparku ešte nezavítali, počkajte si a príďte sem, keď už bude všetko zazelenané.  


Foto: nitrak.sk

Obnovou prešlo i schodisko, mostík a 690 metrov dlhý chodník pod hradnou skalou. Môžete sa tu poprechádzať, oddýchnuť si na lavičkách, a potom sa vybrať až priamo k hradu. Veľkým lákadlom je určite aj to, že uvidíte mesto z výšky a z úplne novej perspektívy. Umožňujú to vyhliadkové terasy, kde si môžete posedieť a kochať sa výhľadom.

Foto: nitrak.sk

Jedna terasa sa nachádza pod skalnatým previsom, druhá pod hradbou severného bastiónu a tretia pod severozápadnými hradbami. Práve z tej najvyššie položenej terasy máte ako na dlani kúpalisko, Starý park, ktorý tiež prešiel výraznou obnovou, a v diaľke dokonca zazriete aj Dražovský kostolík. 

Cestou sa nezabudnite zastaviť ani pri hradnej jaskyni, ktorá sa nachádza v severozápadnej časti vrchu. Jeden vchod do jaskyne je v pukline a k druhému vedie z vonkajšej strany schodisko. Oba otvory sú však zamurované a pre verejnosť neprístupné, no v budúcnosti by sa to mohlo zmeniť.

Foto: nitrak.sk

Ak to úrady odsúhlasia, ľudia by mohli nazrieť aspoň do vstupnej časti jaskyne. Na to si však musíme ešte počkať. Zatiaľ si pozrite aspoň fotky v galérii. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu