Kam na výlet? Tri zaujímavé rozhľadne v Nitrianskom kraji, ktoré stoja za návštevu


Foto: Kam na výlet? Tri zaujímavé rozhľadne v Nitrianskom kraji, ktoré stoja za návštevu Foto: Facebook/Obec Skýcov/Nitriansky samosprávny kraj

Nové rozhľadne pribúdajú v Nitrianskom kraji každým rokom. Niekoľko tipov na vyhliadky sme vám už priniesli, stále však nekončíme a aj tentokrát tu pre vás máme tri nápady, kam sa vybrať počas víkendov či voľných dní. Ak budete mať šťastie na pekné počasie a dobrú viditeľnosť, výhľady na okolitú krajinu vás zaručene očaria.


Skýcov – Rozhľadňa na Vápennom vrchu

  • Cesta autom z Nitry: 40 minút
  • Trvanie výstupu: 15 minút

V roku 2020 vznikla na Vápennom vrchu nad obcou Skýcov (okres Zlaté Moravce) 18 metrov vysoká rozhľadňa. Postavili ju na mieste starej rozhľadne, ktorú museli pre jej zlý stav odstrániť. Z obce Skýcov sa autom dostanete až k parkovisku a odtiaľ vás ešte čaká nenáročný, zhruba 15-minútový, výstup.

Hore vedú dve cesty - na jednej sa nachádza skalnatá vyhliadka, a na druhej zas zastavenia krížovej cesty. Pri kríži a skale je aj drôtené srdce, na ktoré si môžete pripnúť svoj zámok lásky a odfotiť sa. 

Z rozhľadne je za priaznivého počasia krásny výhľad a vraj z nej uvidíte Malú Fatru s Veľkým a Malým Kriváňom alebo mesto Ostrihom na hraniciach s Maďarskom.



Jedľové Kostoľany – Rozhľadňa Drieňová

  • Cesta autom z Nitry: 50 minút
  • Trvanie výstupu: 35 – 45 minút

Nad obcou Jedľové Kostoľany (okres Zlaté Moravce) sa nachádza odlesnený vrch Drieňová, z ktorého sú zo všetkých strán úžasné výhľady na široké okolie. Práve z toho dôvodu tu v roku 2010 postavili päť metrov vysokú rozhľadňu – pôvodne kovovo-drevenú, a neskôr ju nahradili celokovovou.

Z nadmorskej výšky 551,4 metrov uvidíte Hrušov, Hostie, Inovec i Žibricu či Zobor. Trasa k nej nie je náročná, z Jedľových Kostolian sem vedie takmer dvojkilometrový turistický chodník a hore ste zhruba za 45 minút. Cestu si však môžete aj skrátiť, vtedy vám výstup potrvá asi 35 minút. 


Golianovo – Rozhľadňa Golianovo

  • Cesta autom z Nitry: 20 minút
  • Trvanie výstupu: stačí vystúpiť z auta a vyjsť hore po schodoch

Najnovšiu rozhľadňu nájdete pri obci Golianovo (okres Nitra) neďaleko vodnej nádrže. Otvorili ju len pred pár mesiacmi, no odvtedy ju stihlo navštíviť už množstvo ľudí. Má štvorcový pôdorys, meria 22,5 metra a je jedna z najvyšších v kraji. Okolitou krajinou sa môžete pokochať z dvoch vyhliadkových plošín. Prvá je vo výške zhruba 9 metrov a tá horná je vo výške 19 metrov. Schodisko je oceľové a točí sa uprostred drevenej konštrukcie. 

Viete sem prísť aj autom či peši, no my odporúčame zobrať si radšej bicykle či elektrobicykle a trochu si zašportovať. V okolí sa totiž nachádza množstvo cyklotrás a z Nitry sa tadiaľto dostanete napríklad do Vrábeľ. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu