FOTO: Mesto Nitra si zakladá na obnove zelených plôch. Takto premenili tri obľúbené miesta


FOTO: Mesto Nitra si zakladá na obnove zelených plôch. Takto premenili tri obľúbené miesta
Galéria: 5 fotiek
Foto: nitra.sk

K Veľkej noci patrí aj krásna zelená farba a rozkvitnutá príroda, ktorá signalizuje príchod jari. Obnove zelených plôch v Nitre sa mesto venuje nepretržite a intenzívne. Tak tomu bolo aj v rekordnom minulom roku 2023.

Kapitálové výdavky mesta Nitra dosiahli vlani rekordných 28 484 270,61 eur… Minulý rok sme sa venovali všetkým veľkým zeleným plochám v meste. Dnes vám predstavíme trojku obľúbených miest, ktoré sa nám podarilo zrevitalizovať vďaka eurofondom,“ popýšilo sa v nedeľu 31. marca mesto na sociálnej sieti.

Brezový háj

S výstavbou okolitých bytových komplexov mesto počítalo so zvýšeným pohybom mladých rodín a ich záujmom tráviť voľný čas vo svojom okolí. Z Brezového háju sa preto stal vyhľadávaný park, ktorý môžu navštevovať rodiny s deťmi, športovci, seniori aj študenti neďalekého internátu.

Pribudlo tu nové detské ihrisko a exteriérová telocvičňa s množstvom fitnes prvkov. Rovnako sme osadili nový mobiliár - lavičky, piknikové zostavy, stojany na bicykle a odpadkové koše. V rámci obnovy sme vysadili takmer 400 nových stromov, necelých 3-tisíc trvaliek a 85-tisíc cibuľovín. Súčasťou sú aj nové dažďové záhrady na zadržiavanie vody či pestrofarebné kvitnúce lúky,“ priblížilo mesto.


Borina

V minulom roku zatraktívnili aj Borinu, dosiaľ nevyužitý kus prírody nachádzajúcej sa priamo v meste. Ešte na jar tam vysadili 15-tisíc sadeníc stromov a ďalších 7,5-tisíc pribudlo na jeseň.

Na Borine pribudlo nové verejné osvetlenie, chodníky, zeleň, prvky na cvičenie, ohnisko, altánok, piknikové sedenie, detské ihrisko, informačné tabule a lavičky.  

Nový park

Súbežne s revitalizáciou starého parku sa pracovalo aj v časti mestského parku medzi areálom kúpaliska na Sihoti, PKO a Veľkou Hangóckou. Podarilo sa tam ošetriť takmer 400 stromov a vysadiť 120 nových, ako sú okrasné čerešne, jablone, magnólie a brezy.

Po obvode je vysadený javor, jaseň a lipa. Na ploche 169 m2 doplnili 724 kríkov: orgován, muchovník, kalina, ruže či vavrínovec. V novom parku pribudli aj nové lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle a osvetlenie.

Za PKO je nové detské ihrisko a unikátnou časťou parku je učebnica prírody, ktorú si Nitrania ihneď obľúbili. Ide o súbor šiestich plastík, ktoré sú venované konkrétnemu druhu živočíchov. Umelecké inštalácie dotvára sedenie a mesto aktuálne pracuje na obsahu informačných tabúľ.

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: