Klokočinu čaká veľké jarné upratovanie a pomôcť môžete aj vy. Vyzbiera sa viac odpadu ako na Chrenovej?


Foto: Klokočinu čaká veľké jarné upratovanie a pomôcť môžete aj vy. Vyzbiera sa viac odpadu ako na Chrenovej? Foto: Facebook/Za zelenú Nitru

Z Nitry chcú spraviť čistejšie a zelenšie mesto a pomôcť im môžete aj vy. Reč je o neformálnej iniciatíve obyvateľov Nitry - Za zelenú Nitru, ktorí organizujú spoločné upratovania prírody, ale pomáhajú aj pri výsadbe stromov.

Na Chrenovej vyzbierali 21 vriec odpadu

V marci sa napríklad venovali čisteniu Chrenovej a neverili by ste, koľko odpadu vyzbieralo 12 dobrovoľníkov z verejných priestranstiev okolo detského dopravného ihriska, bytoviek a škôlok.

Vyzbierané smeti sa zmestili do 21 vriec, pričom dominovali najmä plasty a sklo, ale našli sa i kuriozity - mobil, stojan na stromček, topánky či neplatný občiansky preukaz. Prekvapujúce bolo, že v okolí chrenovských škôlok našli aj niekoľko použitých injekčných striekačiek, ktoré môžu byť pri neopatrnej manipulácii veľmi nebezpečné. 

Teraz je na rade Klokočina

Ďalšou lokalitou, ktorá zažije veľké jarné upratovanie, je Klokočina. Pozvaní sú všetci, ktorým nie je príroda ľahostajná a chcú žiť v peknom a čistom meste. Zraz bude v nedeľu 7. apríla o 10:00 hod. na námestí pred OC Sandokan. 


Každý účastník upratovania dostane palicu na zber odpadkov, rukavice, vrecia a pripravené bude aj drobné občerstvenie, čaj a káva. „Pri upratovaní sa budeme zameriavať najmä na okolie obchodného domu Sandokan. Ak to budeme kapacitne a časovo zvládať, tak by sme prešli aj k poliklinike,“ informovala iniciatíva.

Ak sa chcete zúčastniť, odporúčame vopred kontaktovať Za zelenú Nitru prostredníctvom správy na facebooku. Pomôže im to lepšie naplánovať upratovaciu akciu a zabezpečiť dostatok upratovacích pomôcok. 

„Je lepšie, pokiaľ nás záujemcovia vopred kontaktujú. Stačí len napísať správu na náš facebook. V takom prípade vieme presnejšie, pre koľkých ľudí máme zabezpečiť pomôcky na upratovanie, občerstvenie a pri presnejšom počte dobrovoľníkov vieme lepšie naplánovať, ktoré lokality môžeme v daný deň zvládnuť upratať,“ zdôvodnila iniciatíva. 

Lokalita a termín ďalšieho upratovania bude známy až neskôr, a to po vzájomnej dohode medzi účastníkmi. Doteraz sa však upratovanie zameriavalo najmä na lokality na Chrenovej a Klokočine. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu