FOTO: Honosný kaštieľ v Tovarníkoch zo 17. storočia je na predaj, na cene sa viete dohodnúť


FOTO: Honosný kaštieľ v Tovarníkoch zo 17. storočia je na predaj, na cene sa viete dohodnúť
Galéria: 8 fotiek
Foto: Zuzana Podhányiová, Slepčany

V Nitrianskom kraji je na predaj ďalšie honosné šľachtické sídlo zo začiatku 17. storočia. Kaštieľ je dominantou obce Tovarníky pri Topoľčanoch. Za jeho výstavbou bol uhorský palatín Žigmund Forgách z rodu Forgáchovcov, ktorý zastával po panovníkovi druhú najvýznamnejšiu funkciu v Uhorsku. 

Historický dvojpodlažný objekt v tvare U leží na pozemku o rozlohe 37 448 metrov štvorcových. Okrem kaštieľa, ktorý má 6 467 metrov štvorcových, tu nájdete záhradu, zvonicu a neďaleko sa nachádza aj park s jazierkom. Budova je sčasti podpivničená a tieto priestory majú dve podlažia. 

Za viac ako 400 rokov si budova kaštieľa prešla všeličím a viackrát zmenila majiteľov. Okrem Berényiovcov vlastnili panstvo aj Erdödiovci, Traunovci a nakoniec od roku 1868 až do konca druhej svetovej vojny Stummerovci. V roku 1945 jej strechu zachvátil obrovský požiar. Po tomto ničivom požiari zažíval kaštieľ horšie obdobie, a to až do roku 1970, kedy sa začala jeho rekonštrukcia. Tá prebiehala pod dohľadom Slovenského pamiatkového úradu až do roku 1989, ale nebola úplne dokončená. 


Od roku 1996 ju má vo vlastníctve súkromná firma, ktorej majiteľ sa pokúšal o dokončenie rekonštrukcie. Kaštieľu chcelo prinavrátiť pôvodnú majestátnosť aj Občianske združenie Kaštieľ Tovarníky. Zrenovované priestory mali v pláne využívať aj na kultúrne podujatia, ktoré by do tejto oblasti opäť prilákali turistov. Pred pár rokmi sa tu uskutočnil napríklad koncert elektrotechnickej hudby a príležitostne boli priestory Viedenskej sály sprístupnené aj pre fotografov, ktorí tu fotili svadobné či módne fotografie.

V roku 2022 sa začala rekonštrukcia strechy ľavého krídla kaštieľa, a to vďaka dotácii z Ministerstva kultúry SR. Súčasný stav budovy si však vyžaduje aj ďalšiu obnovu, ktorá zrejme bude poriadne nákladná. 

Ponuku zverejnil portál zameraný na predaj nehnuteľností. Pôvodne uvádzaná cena bola vo výške 2 499 990 eur, teraz sa však na portáli píše, že na cene sa dá dohodnúť. Inzerent taktiež pripojil niekoľko fotografií, ktoré zachytávajú krásnu rozľahlú budovu aj zaujímavé interiéry. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu