Medzi top osobnosťami medicíny v rebríčku Forbes sú aj dve odborníčky z nitrianskej nemocnice


Foto: Medzi top osobnosťami medicíny v rebríčku Forbes sú aj dve odborníčky z nitrianskej nemocnice Foto: Anna Líšková, Viera Kissová, Frobes.sk

Magazín Forbes sa rozhodol oceniť najlepších slovenských lekárov a lekárky. V spolupráci s odbornou porotou zostavili rebríček 75 odborníkov v oblasti medicíny, ktorých snahy a zásluhy si zaslúžia byť v centre širšieho povedomia. Medzi vybranými osobnosťami sú aj dve lekárky pôsobiace vo Fakultnej nemocnici Nitra. 

Prvá z nich je mikrobiologička Anna Líšková, ktorá v nitrianskej nemocnic pôsobí ako primárka. Venuje sa aj pedagogickej činnosti. V laboratóriu skúma napríklad problematiku rezistencie antibiotík, viedla projekt Mikromed sledujúci rezistenciu respiračných patogénov. 

Druhou oceňenou je Viera Kissová, diabetologička a internistka, a zároveň vedúca Centra liečebnej výživy v Nitre. Je autorkou desiatok vedeckých prác venovaných oblasti porúch výživy u obezity a malnutrície publikovaných v prestížnych vedeckých časopisov. Absolvovala odborné pobyty a konferencie v zahraničí. 

Výsledný rebríček zahŕňal lekárov z 37 rôznych odborov, pričom na výbere spolupracovalo 150 lekárov a lekáriek. Pri nomináciach zohľadňovali aj klinickú reputáciu či osobnostnú integritu. Autori rebríčka zdôrazňujú, že množstvo vynikajúcich zdravotníkov sa do výsledného zoznamu pre obmedzený počet miest jednoducho nedostali, aj keď odvádzajú v zdravotnej starostlivosti skvelú prácu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu