Ak zanikne, najbližšia bude desiatky kilometrov: Vedenie polikliniky bojuje o detskú pohotovosť v Šali


Foto: Ak zanikne, najbližšia bude desiatky kilometrov: Vedenie polikliniky bojuje o detskú pohotovosť v Šali Foto: Facebook/Poliklinika NSK Šaľa

Podľa stále platnej vyhlášky by v priebehu tohto roka mali zaniknúť viaceré detské pohotovosti na Slovensku. Dotkne sa to aj Nitrianskeho kraja, kde má v novembri 2024 dôjsť k ukončeniu prevádzky detskej pohotovosti v Šali. Keďže ešte v júli má byť na základe rovnakej vyhlášky zatvorená aj detská pohotovosť v neďalekej Galante, pacientom hrozí, že za najbližšou ambulanciou budú musieť cestovať desiatky kilometrov. 

Medzi dôvodmi na plánované zatváranie detských pohotovostí je najmä to, že ich nemá kto prevádzkovať. Vlani takto zaniklo prvých 6, ďalších 15 chcú zatvoriť, i keď momentálne majú personál. Ten je však dlhodobo poddimenzovaný a preťažený, pričom priemerný vek slovenských pediatrov z roka na rok stúpa a väčšina je už v dôchodkovom veku. 



Proti zániku toľkých pohotovostí bojuje aj Združenie miest a obcí Slovenska. Jeho predseda Jozef Božik chce rokovať s rezortom zdravotníctva a miestnymi pediatrami a nájsť spôsob, ako zachrániť aspoň tie ambulancie, ktoré si dokážu plynulý chod aj naďalej zabezpečiť. „Rokujeme s nimi, či sú ochotní ísť s nami do zápasu o to, aby ambulantné pohotovostné služby boli zachované. Samozrejme, že tam, kde nie je vôľa, no zbytočne sa tu bude ZMOS o niečo snažiť,“ uviedol Božik pre RTVS.

To potešilo riaditeľa šalianskej polikliniky Róberta Barosa, ktorý sa ohľadom toho stretol s miestnymi pediatrami. Tí vraj vyjadrili podporné stanovisko k zachovaniu detskej pohotovosti v šali. „Ich podpisy, spolu s podporným stanoviskom primátora mesta Šaľa, zástupcu Nitrianskeho samosprávneho kraja a našich krajských poslancov a tiež s vyjadrením, že pohotovosť dokážeme pokryť aj finančne a priestorovo, sme odoslali Združeniu miest a obcí Slovenska, ktoré otvorilo s ministerstvom dialóg na záchranu pohotovostí,“ doplnil Baros. 

Konečné rozhodnutie je na Ministerstve zdravotníctva SR. V prípade záujmu je teda stále možnosť zánik detskej pohotovosti v Šali odvrátiť. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu