FOTO: Z parkoviska chceli mať miesto na oddych. O obnovu vnútroblokov v Nitre sa pričinili obyvatelia


FOTO: Z parkoviska chceli mať miesto na oddych. O obnovu vnútroblokov v Nitre sa pričinili obyvatelia
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

V uplynulom roku prešli v Nitre obnovou aj viaceré vnútrobloky - na Wilsonovom nábreží, Za ferenitkou a na Štúrovej. Obyvatelia tak získali príjemné a bezpečné miesto na oddych, hru detí a vzájomné stretávanie sa. S výsledkom prác sa pochválilo mesto na sociálnej sieti

Zásluhu na tom majú aj obyvatelia

O obnovu vnútrobloku Štúrova 17 - 21 sa pričinili samotní obyvatelia, ktorí si dali vypracovať projektovú dokumentáciu a následne mesto požiadalo o dotáciu z eurofondov. Rekonštrukcia stála 197 264 eur a parkovacie miesta tu nahradila nová oddychová zóna, ktorú teraz môžu využívať miestni. Pribudol tu napríklad altánok, lavičky, stojan na bicykle a odpadkové koše. Deti potešila hojdačka a zostava so šmýkačku. Príjemnú atmosféru ešte dotvorili kríky, stromy a trvalkové záhony. 

Foto: Mesto Nitra


Využili aj starú dlažbu z parku

Ďalšou rekonštrukciou prešiel aj priestor pred bytovými domami na Wilsonovom nábreží a Za ferenitkou. S obnovou týchto vnútroblokov sa začalo ešte v lete 2023 a stála 150 495 eur. Priestory najprv vyčistili, odstránili staré záhony a nevhodnú výsadbu. Zeleň, ktorá tu rástla, museli ošetriť a vysadené boli okrem drevín aj nové záhony a trávnik. 


„Vo vnútrobloku sme rozšírili sieť chodníkov. Zaujímavosťou je, že na obnovu sme použili kamennú dlažbu zo Starého parku,“ prezradilo mesto. 

Foto: Mesto Nitra

Pre deti tu pribudla nová multifunkčná zostava so šmýkačkami, hojdačkami a kolotočom. Staré herné prvky odtiaľto zmizli, pretože už nespĺňali bezpečnostné normy, a pre ešte väčšiu bezpečnosť detí pribudlo okolo ihriska aj oplotenie. 







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu