FOTO: Lesopark v Šali sa pomaly mení na nepoznanie a práce idú do finále. Takto to tam teraz vyzerá


FOTO: Lesopark v Šali sa pomaly mení na nepoznanie a práce idú do finále. Takto to tam teraz vyzerá
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Msú Šaľa

Revitalizácia mestského lesoparku v Šali sa pomaly blíži do finále. Práce sa začali ešte minulý rok, keď mesto získalo grant z Nórskych fondov vo výške 858-tisíc eur. Projekt dostal názov Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien a jeho súčasťou bola aj rekonštrukcia budovy školského klubu detí a telocvične na Základnej škole Ľudovíta Štúra.

Potom prišiel na rad park a mesto Šaľa nedávno informovalo o novinkách, ktoré tu za ten čas pribudli. Vybudovali tu napríklad viacúčelovú budovu so zelenou strechou, v ktorej sa deti budú učiť aj o prírode. Nechýba veľa a budova bude kompletne hotová. Na streche už nasadili i stovky suchomilných rastlín a trvaliek. 

Pred budovou vzniklo „suché jazierko“, ktoré naplní zachytená dažďová voda zo strechy budovy. Nedávne daždivé počasie ho hneď aj odskúšalo a plní svoj účel. Nad jazierkom sa ľudia budú môcť prejsť po drevenom moste.


V parku tiež boli osadené fit a herné prvky, ale aj verejné osvetlenie, ktoré už svieti. Opráv sa dočkali i chodníky a uprostred nich boli vysadené kvetinové a trvalkové záhony. Pri chodníkoch osadili tieniace prvky a pod nimi ešte pribudnú lavičky. „V ich tesnej blízkosti sme vysadili rýchlo rastúce popínavé rastliny, ktoré sa stanú o pár rokov prirodzeným tieniacim prvkom. Mobiliár doplníme aj o nové smetné nádoby,“ dodala radnica.

Z lesoparku pri Váhu sa tak už čoskoro stane krásna relaxačno-oddychová zóna, kde budú môcť obyvatelia Šale tráviť svoj voľný čas. Presný čas dokončenia projektu však ešte nie je známy. „Sme radi, že už onedlho si budete môcť náš prímestský park naplno užívať aj s tými vecami,  ktoré mnohí obyvatelia doposiaľ postrádali - sociálne zariadenia a dostupná pitná voda,“ uviedlo mesto na sociálnej sieti. 

V galérii si môžete pozrieť, ako to vyzerá v parku teraz:




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu