Bociany si začali stavať hniezdo na elektrickom stĺpe v Nových Sadoch, môže to však byť ich koniec


Foto: Bociany si začali stavať hniezdo na elektrickom stĺpe v Nových Sadoch, môže to však byť ich koniec
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Nové Sady (Jozefína B.)

Obyvatelia obce Nové Sady (okres Nitra) si všimli, že sa u nich zapáčilo aj dvom bocianom. Najprv sem zavítali len na obhliadku, a potom začali so stavbou hniezda. Mnohých táto správa potešila a boli by veľmi radi, ak by ostali. Niektorí dokonca žartovali, že bociany už hľadajú dom, ktorého obyvatelia budú onedlho očakávať radostný prírastok. 

Zlou správou však je, že bociany si na hniezdenie vybrali veľmi zlé miesto - stĺp elektrického vedenia. Ak tu začnú stavať, môže im, bohužiaľ, hroziť tragický koniec. 

„Treba okamžite volať ZSE. Nemôžu tam stavať, skrat, dážď, a keď sa to prepojí, zabije ich to. Na stĺpe musí byť prizváraná konštrukcia, kde si majú stavať. Pri daždi, aj malom, bude výpadok elektrickej energie a dole budú ležať. Ako ochranár vám to vravím… ZSE to musí odstrániť,“ napísal Peter.



Podľa neho budú musieť prísť elektrikári, ktorí hniezdo zhodia. Druhou možnosťou by ešte bolo namontovať tam železnú konštrukciu a pridať niekoľko konárov. Tam by potom boli v bezpečí. Podobnú majú aj v obci Zbehy.

Miestni už v tejto veci kontaktovali starostu obce Patrika Matušíka. Ten pre Nitrak.sk potvrdil, že kontaktoval Štátnu ochranu prírody SR aj Západoslovenskú distribučnú. „Mám prísľub, že to budú riešiť,“ uviedol. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu