FOTO: Zosuv cesty v Žiranoch sa podarilo spomaliť. Našli tam však niečo a podali trestné oznámenie


FOTO: Zosuv cesty v Žiranoch sa podarilo spomaliť. Našli tam však niečo a podali trestné oznámenie
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Nitriansky samosprávny kraj

Zosuv svahu pri obci Žirany (okres Nitra) sa stabilizuje. Ešte v marci sme vás informovali o vyhlásení mimoriadnej situácie a dopravných obmedzeniach, ktoré museli zaviesť po tom, čo tu začala praskať podmývaná cesta. Problém je o to vážnejší, že ide o jedinú prístupovú komunikáciu do obce. 

Na poškodenej ceste III/1663 pribudla svetelná signalizácia a doprava je dodnes zjednosmernená v striedavom režime. Premávka je vedená stredom cesty a rýchlosť znížili na 40 kilometrov za hodinu. 


Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) taktiež vysvetlil, aké ďalšie kroky podnikli. „Vďaka rýchlemu zásahu Regionálnej správy a údržby ciest Nitra a Nitrianskeho samosprávneho kraja sa podarilo zachrániť žalostnú situáciu. Vybudovanie betónovej priekopy tak zásadne spomalilo zosuv cesty,“ napísala župa na sociálnej sieti a dodala, že na mieste našli aj dve rúry s vytekajúcou vodou. „RSÚC Nitra už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ uviedla samospráva. 

Našli tu rúry s vytekajúcou vodou. Zdroj: Facebook/Nitriansky samosprávny kraj


Na mieste stále prebieha hydrogeologický prieskum. Ten ukáže, v akom stave je podložie cesty. „Geodetické merania ukazujú, že body stále klesajú, ale od vybudovania rigolu omnoho pomalšie,“ dodal úrad. Na základe hydrogeologického prieskumu sa potom vyhotoví projektová dokumentácia, ktorá navrhne technológiu a spôsob opravy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu