Spoznajte Mňaukízu, prvú mačaciu kaviareň v Nitre. Rozprávali sme sa s majiteľkou Dianou


Foto: Spoznajte Mňaukízu, prvú mačaciu kaviareň v Nitre. Rozprávali sme sa s majiteľkou Dianou
Galéria: 20 fotiek
Foto: nitrak.sk

V Nitre prednedávnom otvorili novú kaviareň. Nie je však len taká obyčajná, je to mačacia kaviareň Mňaukíza. Navštívili sme ju aj my a porozprávali sme sa s majiteľkou Dianou Bencovou. Hneď na úvod priznala, že milovníčkou mačiek sa stala až časom, keď do ich domácnosti zavítal prvý kocúrik. Dnes má doma päť svojich vlastných mačiek a ešte aj mačaciu kaviareň. Svoju prácu berie ako poslanie a pre mačičky z kaviarne by chcela nájsť vhodný domov plný lásky. 

Kaviareň najprv sídlila v Banskej Štiavnici, no keď sa im naskytla príležitosť, vymenili ju za Nitru. Od marca tak Mňaukízu nájdete na Mostnej ulici 26 v podchode vedľa potravín. „Pôvodne sme chceli úplne iný priestor, ale majiteľ nám ponúkol, že si môžeme ísť pozrieť ešte tento. Zdal sa mu pre túto našu myšlienku vhodnejší,“ ozrejmila nám majiteľka. „Mňa zaujala najmä terasa, ktorú ešte máme v pláne upraviť a viac ju sprístupniť mačkám, aby mali výbeh aj vonku,“ dodala. 

Majú tu domov, no ten pravý ešte hľadajú 

Celá kaviareň sa v týchto dňoch ešte len rozbieha, otvorené totiž majú iba niečo vyše mesiaca. Aj za tento krátky čas ich však už navštívilo množstvo ľudí, najmä milovníkov mačiek. Prísť sem ale môže ktokoľvek, no samozrejmosťou je dodržiavanie istých pravidiel. Mačičky tu našli svoj dočasný domov, v kaviarni bývajú, a vy sa s nimi môžete pomaznať a pohrať. 

„Mačičky máme z OZ Lotta – Kastrujeme mačky Šurany, s ktorým spolupracujeme. Nie je to tak, že by sme nejaké našli na ulici a hneď by išli ku nám. Je to celkom dlhý proces a trvá to, kým nejaká mačička príde sem do kaviarne. Zatiaľ sú tu štyri mačky, ďalšie sú hospitalizované alebo máme aj také, čo ešte čakajú na kastráciu alebo sa z nej akurát zotavujú.“

Hlavným zámerom kaviarne je však nájsť im nový a čo najlepší domov. Jednu adopciu sa im už dokonca podarilo dotiahnuť do úspešného konca. „Uvedomila som si, že aj tie mačky, ktoré nemajú také šťastie a nemajú teplo domova, si ho zaslúžia a práve naša kaviareň im môže pomôcť dostať sa viac medzi ľudí, aby si ich všimli. Predsa len v tom útulku nie je úplne zvykom ísť za mačkami. Tam ľudia dávajú skôr prednosť psom.“

Nejde to ako na bežiacom páse

V Mňaukíze sa ľudia s nimi môžu zoznámiť, spoznať a zahrať sa. No a možno sa niekomu zapáčia natoľko, že sa im rozhodne poskytnúť svoju lásku a opateru už navždy. Kaviareň si však záujemcov najprv dôkladne preverí a musia spĺňať všetky ich podmienky. Jednou z nich je napríklad to, že mačičky budú len v interiéri, a celkovo tam pre ne musia mať noví majitelia vhodné podmienky. „Zachránili ich z ulice, keď ešte boli maličké. Vonku by teraz zrejme ani neboli schopné prežiť,“ zdôvodnila a dodala, že adopcia u nich nejde ako bežiacom páse. 

„Treba to poriadne zvážiť. Nie je to tak, že dnes niekto príde a hneď si odtiaľto odnesie mačku. Je to proces. Ak má niekto seriózny záujem, môže sem najprv viackrát zavítať, porozprávať sa s nami a zžiť sa s tou vybranou mačičkou. Chceme sa vyhnúť tomu, že by nám ju o týždeň vrátili naspäť s tým, že už ju nechcú. Je to pre ne stres, zvykať si na nové prostredie, a potom znova. Už aj bez toho si prešli všeličím,“ vysvetlila Diana. 

Mačičky pôjdu do novej rodiny na adopčnú zmluvu a s preukazom. Všetky sú čipované, zaočkované a kastrované. Nový majiteľ musí počítať i s tým, že s kaviarňou ostane v kontakte aj po adopcii. Chcú totiž vedieť, ako sa mačke v novom domove darí a či je všetko v poriadku. Ak by to bolo potrebné, sú taktiež ochotní kedykoľvek pomôcť a poradiť. Dobrou správou je, že jednu takúto úspešnú adopciu už majú za sebou. Nový domov si našla mačička Gina.

  

Akčný víchor, nezbedník aj najväčší miláčik

V kaviarni sú teraz štyri mačky, pričom kocúrik menom Felix k nim pribudol len pred pár dňami. Všetky sú na seba zvyknuté a „poznajú“ sa už zo Šurian, panuje však medzi nimi určitá hierarchia a nezhody si vedia rýchlo vybaviť.


Bubo je polročný kocúrik, ktorého niekto zahodil do smetiaka. Je veľmi prítulný, hravý a priateľský. Miluje škrabkanie, hladkanie a príde si ho aj sám vypýtať. „Je skvelý spoločník, hodí sa najmä do mladej rodiny a k deťom. Nadmieru dobre totiž znáša aj detské hry a vystrájania. On sám je veľký nezbedník.“

Bubo. Zdroj: Nitrak.sk

Šéfkou celej partie je však Calamity. Jej meno ju absolútne vystihuje, je akčná a po kaviarni vždy doslova prefrčí. Má iba niečo vyše roka, no dokáže „upratať“ všetky mačky v miestnosti. „Aj ona je veľmi hravá, miluje mojkanie, no zároveň ostáva dámou,“ dodala Diana.

Calamity. Zdroj: Mňaukíza

Tretia mačička sa volá Drahuška. Ako úplne malinkú ju našli v decembri na ulici a predpokladajú, že išlo o vyhodený vianočný darček. „Ona je úplne zlatíčko. Keď sme ju tu chvíľu nemali, lebo sa liečila z opakovaného zápalu močového mechúra a z kastrácie, tak sa tu na ňu každý pýtal.“ 

Drahuška. Zdroj: Nitrak.sk

Vládne tu skoro až domáca atmosféra

Zákazníci si tu môžu prísť posedieť, oddýchnuť si a dať si niečo dobré. V ponuke majú okrem rôznych káv aj domáce limonády a zákusky. „Myslím, že je tu veľmi príjemná atmosféra, až taká domáca. Som veľmi vďačná za tú komunitu ´mačkárov´, ktorá sem chodí. Vymieňame si rady a skúsenosti, rozprávame sa o všetkom možnom a tešíme sa z mačičiek. Je to veľká radosť, byť tu,“ priblížila nám majiteľka. 

Barová časť je od kaviarne oddelená sklom, a to z hygienických dôvodov. Do týchto priestorov mačky nemajú prístup. Kaviareň má pre nich navyše vyčlenené aj priestory, kde im skladujú potravu a umývajú misky.

„Spĺňame všetky hygienické štandardy, ktoré má kaviareň spĺňať, plus máme aj niektoré opatrenia navyše. Zákazníkom okrem toho odporúčame, aby pri príchode a odchode použili aj dezinfekciu,“ ubezpečila majiteľka všetkých, ktorí by mohli mať nejaké námietky voči zvieratám v kaviarni.

Do budúcna majú viacero plánov

V pláne ešte majú dokončiť vonkajšiu voliéru, kde budú môcť mačky tráviť čas. Treba však najprv počkať, kým sa oteplí. „Chceli by sme tu mať ešte viac mačičiek a zároveň sa viac angažovať a pomáhať, a to aj v spolupráci s inými občianskymi združeniami či útulkami. V neposlednom rade by sme chceli začať šíriť osvetu, napríklad ohľadom dôležitosti kastrácie a podobne,“ prezradila majiteľka niečo zo svojich plánov do budúcna.  

Kaviareň sa snaží pomáhať mačičkám z útulku aj tým, že zvykne organizovať zbierku krmiva a podstielok. Mňaukíza je otvorená od stredy do nedele, no aj to sa ešte bude meniť. Viac aktuálnych informácií preto nájdete priamo na sociálnej sieti Mňaukízy. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu